Ministr Petříček: Ne že bychom nepřáli lidem dovolenou v Egyptě nebo Tunisku, ale jde o zdraví

16.07.2020 5:34

Ministři zahraničí středoevropských států jednali o cestování i obnově ekonomik po pandemii.

Ministr Petříček: Ne že bychom nepřáli lidem dovolenou v Egyptě nebo Tunisku, ale jde o zdraví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček se ve středu zúčastnil jednání v maďarské Budapešti, jehož hlavními tématy byla aktuální situace v cestování a obnova ekonomik členských států EU po pandemii nákazy COVID-19. Šéf české diplomacie také neformálně řešil cestování Čechů do Slovinska, včetně občanů Moravskoslezského kraje. Jednání se zúčastnili ministři zahraničí ČR, Maďarska, Rakouska, Slovenska a Slovinska.

„Chtěl jsem si se slovinským kolegou Anže Logarem vyjasnit situaci kolem cestování Čechů do Slovinska. Ptal jsem se ho, kdy budou zrušena omezení také pro obyvatele Moravskoslezského kraje, protože pro zbytek ČR jsme už dokázali se Slovinci vyjednat návrat na seznam bezpečných lokalit. Po dnešním rozhovoru věřím, že to bude brzy, doufám, že už třeba v průběhu příštího týdne,“ komentoval neformální rozhovor s ministrem zahraničí Slovinska Petříček.

Hlavním tématem jednání ministrů zahraničí středoevropských zemí v Budapešti bylo právě cestování a také restart evropské ekonomiky. Pětice ministrů se shodla na tom, že je pro občany bezpečnější trávit dovolenou v tuzemsku nebo v rámci EU. „Ta situace mimo EU je skutečně nepřehledná, není to o tom, že bychom někomu nepřáli dovolenou třeba v Egyptě nebo Tunisku, ale jde skutečně o to, že nechceme ohrozit zdraví obyvatel našich zemí,“ poznamenal český ministr zahraničí.

V otázce obnovy ekonomiky pak panuje shoda na rychlém a účinném řešení, i když ČR má zatím k unijnímu balíčku obnovy i některé výhrady. „Tyto peníze půjdou na to, aby lidé nepřišli o práci a aby se vzpamatovaly české firmy, protože jsme země orientovaná na export. Preferuji ale, aby šly tyto peníze třeba i na stavbu nových silnic, dálnic a železnic, abychom měli zkrátka širší paletu možností, než je aktuálně v plánu,“ dodal po jednání Petříček.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…