Ministr Petříček: Pracovníci z Ukrajiny chybí českým firmám

04.06.2020 9:09

V návaznosti na stále se zvyšující poptávku českých firem pokračuje tento týden další vlna otvírání vízových poboček na Ukrajině. Na pondělní otevření vízového úseku českého velvyslanectví v Kyjevě včera navázalo otevření sedmi vízových center. Díky tomu se zvýší kapacita pro podávání vízových žádostí na Ukrajině.

Ministr Petříček: Pracovníci z Ukrajiny chybí českým firmám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

„Pracovníci z Ukrajiny chybí českým firmám. Bohužel jsme limitováni opatřeními, která přijala ukrajinská vláda. Jsem rád, že se od otevření našeho konzulátu ve Lvově před 14 dny podařilo k dnešku příjem víz desetinásobně navýšit. Z kapacity 60 žádostí jsme nyní na zhruba 600. Ani to ale není plný provoz,“ doplnil ministr zahraničí Tomáš Petříček.

S ohledem na postupné rozvolňování opatření a zejména na epidemiologickou situaci na Ukrajině, která bohužel není stabilní, jsou v tuto chvíli přijímány žádosti:

  • rodinných příslušníků občana EU nebo občana ČR
  • pracovníci mezinárodní dopravy
  • pracovníci kritické infrastruktury
  • diplomaté a úředníci mezinárodních organizací
  • sezónní zaměstnanci
  • za účelem zaměstnání ve zdravotnictví a sociálních službách a jejich rodinné příslušníky
  • za účelem zaměstnání (C/27) v případě, že se jedná o pracovníky do potravinářské výroby
  • žádosti o pobytová oprávnění v rámci Programu kvalifikovaný zaměstnanec, pokud se jedná o pracovníky ve zdravotnictví nebo v sociálních službách
  • povolení k dlouhodobému pobytu za účelem vědeckého výzkumu a žádostí o oprávnění k pobytu nad 90 dnů manželů a nezletilých dětí vědeckých pracovníků
  • povolení k dlouhodobému a trvalému pobytu za účelem společného soužití rodiny na území a žádostí o dlouhodobé vízum za účelem rodinným, a to výhradně v případech, kdy se jedná o manžele a nezletilé děti cizince s povoleným dlouhodobým nebo trvalým pobytem na území České republiky; ostatních rodinných příslušníků se obnovení příjmu tohoto typu žádostí prozatím netýká
  • dlouhodobá víza a povolení k dlouhodobému pobytu za účelem studia (netýká se účelu „ostatní“ u neakreditovaného studia!)
  • dlouhodobá víza za účelem sezónního zaměstnání
  • žádosti o pobytová oprávnění v rámci Programu vysoce kvalifikovaný zaměstnanec
  • žádosti o pobytová oprávnění v rámci Programu klíčový a vědecký personál

Současně dochází k dokončení všech žádostí o zaměstnanecké karty, které byly podány před vyhlášením nouzového stavu v Česku. Ty se týkají několika tisících dalších ukrajinských pracovníků, kteří obdrží svá pracovní víza. Od 15. června budou ve vízovém centru ve Lvově přijímány žádosti o zaměstnanecké karty v rámci PROGRAMU kvalifikovaný zaměstnanec, tj. žádosti zařazené do PROGRAMu před vyhlášením nouzového stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.