Ministr Rakušan: Plníme slib větší transparentnosti

22.07.2022 13:45 | Tisková zpráva

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o svobodném přístupu k informacím. Návrh, který předložilo ministerstvo vnitra, rozšiřuje působnost zákona i na polostátní firmy, které jsou podle evropského práva považovány za veřejné subjekty.

Ministr Rakušan: Plníme slib větší transparentnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Nová úprava zákona se týká rozšíření okruhu povinných subjektů o veřejné podniky, což jsou státem nebo samosprávou ovládané podniky činné v odvětvích, jako je energetika či doprava. Vymezuje také poskytování tzv. dynamických dat a licenční smlouvu a výhradní dohody o poskytování informací. Mimo to se týká i opatření k ochraně před zneužíváním práva na informace nebo zřízení centrálního registru výročních zpráv. Jedná se o krok směrem k transparentnosti a veřejné kontrole, kterým vládní koalice dodržuje svůj slib voličům.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9633 lidí

„Domnívám se, že předložený návrh je vyvážený z hlediska ochrany práva na informace i ochrany před jeho zneužíváním a reaguje i na zhoršenou bezpečnostní situaci a s tím spojenou potřebu větší ochrany některých informací veřejného sektoru,” uvedl ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Novela zároveň slouží k provedení transpozice evropské směrnice o otevřených datech, kterou minulá vláda neprovedla v daném termínu, tedy do konce července 2021. Evropská komise vede ve věci vypršení transpoziční lhůty s Českou republikou řízení, které může skončit uložením pokuty. Pokud Evropská komise do začátku září neobdrží informaci, že již byl transpoziční návrh zákona schválen, lze očekávat podání žaloby Soudnímu dvoru Evropské unie.

„Myslím si, že i minulá vláda ví, že transpoziční lhůta vypršela už v loňském roce. My se snažíme tu situaci napravit a snažíme se ji napravit poměrně rychle, jelikož v této chvíli aktuálně České republice hrozí ze strany Evropské unie reálné sankce, a to minimálně v řádu několika desítek milionů korun,” doplnil Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu