Ministr Síkela: Až 300 milionů korun pro rozvoj 5G sítí na venkově

10.03.2023 19:58

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyhlásilo výzvu z Národního plánu obnovy, v rámci které podpoří vybudování infrastruktury základnových stanic sítě 5G.

Ministr Síkela: Až 300 milionů korun pro rozvoj 5G sítí na venkově
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Zajistí tak pokrytí venkovských lokalit signálem 5G, jež umožní spolehlivé poskytování mobilních služeb koncovým zákazníkům. Žádosti o dotaci je možné podávat do 5. června 2023. 

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26303 lidí

„Tento program pomůže pokrýt kvalitním signálem a internetovým připojením celou Českou republikou, včetně těch, kde dosud nebyly. V rámci programu se zaměříme na lokality, kde nejsou sítě 4G a 5G a neplánuje se jejich výstavba. Máme pro ně připraveno 300 milionů korun,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Konkrétně se jedná o finanční pomoc zaměřenou na výstavbu telekomunikačních stožárů nebo věží, pokládku optických kabelů připojujících základnovou stanici k páteřním sítím, zajištění elektrického napájení včetně možnosti využívat energii z fotovoltaiky a instalaci kontejnerů pro technologii.

„Jsou i oblasti v České republice, kde je horší dostupnost základních hlasových služeb 2G, lidé se nemohou dovolat k lékaři, či si požádat o pomoc, proto se tímto opatřením snažíme zlepšit celkové pokrytí i těmito službami a vedle 5G nabídnout komplexní mobilní komunikační platformu,“ dodává vrchní ředitel sekce pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Základnové stanice ve vybraných oblastech musí být vybudovány a uvedeny do provozu do 31. března 2026. Podrobnosti jsou uvedeny na webu MPO, žadatelé mohou posílat dotazy na e-mail 5g-venkov@mpo.cz.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…