Ministr Síkela: Lidem, kteří neříkají pravdu, se neomlouvám

17.02.2022 17:35

Projev na 10. schůzi Poslanecké sněmovny 17. února 2022 ke zdražování energií.

Ministr Síkela: Lidem, kteří neříkají pravdu, se neomlouvám
Foto: MPO
Popisek: Jozef Síkela je ministrem průmyslu a obchodu

Paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, já budu reagovat jenom velmi krátce. Byl jsem tady obviněn z arogance, z nabubřelosti. Byl jsem dokonce vyzván, abych se omluvil paní předsedkyni Schillerové. Já se omlouvám vám všem, ale paní předsedkyni Schillerové se omlouvat nebudu, protože já se lidem, kteří neříkají pravdu, neomlouvám. A já jsem paní Schillerovou neponižoval. Ona se ponižuje sama tím, jak reaguje na některé věci.

Vy jste, paní Schillerová, řekla, že jste chlap. Tak se i k té kauze s těmi fotografy a s těmi kameramany jako chlap postavte. To je první komentář. Druhý komentář - nebudu tady vést s nikým makroekonomickou diskusi (o) tom, jak se bojuje s inflací, jak se bojuje s dluhem. Chci jen všechny upozornit na to, že deficit je pořád dluh. Vyšší deficit je vyšší dluh a nižší deficit je nižší dluh.

Pro všechny, kteří se domnívají, že je správné žít na dluh, tak vám doporučuji úžasnou knihu o lidstvu od jeho počátku od Yuval Noah Harari, která se jmenuje Sapiens, ve které on píše, že k růstu se otevřela cesta až v novověku po objevu důvěry v budoucnost. Teprve když zboží, které ještě neexistuje, je kryto zvláštním druhem peněz, kterému říkáme úvěr, lze budovat současnost na úkor budoucnosti.

Poslední komentář, který si nemohu odpustit, protože zaujal novináře, jsou moje návštěvy v restauraci Sokolovna v Průhonicích. (Potlesk a smích v sále.) Opravdu nevím, proč to tady bylo zmíněno, ale vzhledem k tomu, že to zaujalo novináře, musím se k tomu vyjádřit. Ano, chodívám tam roky, znám se s panem Babišem také roky. Já tu restauraci mám rád, dobře tam vaří a ještě víc ji má ráda moje dcera, která to tam zná od malička, slavili jsme tam její druhé narozeniny, mají tam úžasný animační tým, velkou tělocvičnu. Je tam venku taková zapuštěná trampolína a prolézačky.

Takže já jsem tam mohl jezdit, malá si tam hrála a já jsem se mohl v klidu najíst, protože celé to dětské hřiště je ohrazené. Takže jsem se mohl vždycky i s paní v klidu najíst a malá si to tam užívala. Doufám, že až se oteplí, tak tam budu moci ještě přijet bez nějakých spekulací, jestli mě tam ještě pustí. Děkuji vám za pozornost. Vždycky jsem tam platil účty, buď kartou nebo hotově a personál nás tam měl rád, protože jsem nechával vždycky velké dýško. Děkuji. (Potlesk z pravé strany sálu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…