Ministr Síkela: MPO vytvořilo platformu, aby pomohlo s poválečnou obnovou Ukrajiny

01.07.2022 21:29

Místo, kde se budou potkávat české firmy se zájmem o rekonstrukci Ukrajiny s těmi, kteří jim mohou pomoci.

Ministr Síkela: MPO vytvořilo platformu, aby pomohlo s poválečnou obnovou Ukrajiny
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Na Ministerstvu průmyslu a obchodu za účasti více jak 140 českých firem, zástupců asociací, bankovních institucí a rezortů vznikl Business klub Ukrajina – platforma pro obnovu Ukrajiny. 

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11247 lidí

„Na prvním místě je samozřejmě pomoci Ukrajině donutit Rusko ukončit jeho agresi vůči Ukrajině. Také následná obnova země ale bude zásadním tématem, a proto patří mezi pět pilířů českého předsednictví v Radě EU,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Jsem proto rád, že jsme mohli vytvořit platformu, prostřednictvím které budeme s podnikateli moci sdílet informace o konkrétních potřebách a na základě nich přizpůsobovat náš postup v rámci tohoto důležitého úkolu.“

Business klub Ukrajina by měl sloužit pro koordinaci zapojení českého byznysu, hledání konkrétních sektorových synergií a řešení pro potřeby rekonstrukce. Členství v Klubu bude otevřené jak jednotlivým firmám, tak i sociálním partnerům.

Platforma bude volně přístupná všem firmám, které o účast budou mít zájem a měla by nabízet katalog poptávek ukrajinské strany a možnosti okamžitého zapojení do jednotlivých projektů. Velkým tématem této iniciativy bude nyní otevření přístupových fondů pro Ukrajinu, jakožto kandidáta na členství v EU.

„Poválečná obnova bude znamenat velké množství příležitostí zejména pro sektory, které se soustředí na obnovu a modernizaci průmyslu, obnovu energetického sektoru, dopravní infrastrukturu, sanaci, dekontaminace či likvidace starých a válečných ekologických zátěží,“ dodává ministr Síkela.

Obnova Ukrajiny by se měla nést v duchu evropského hesla „Build Back Better,“ tedy nejde jen o obnovu zničeného do původního stavu, ale taktéž by se mělo jednat o modernizaci celých odvětví.

Ukrajinská strana již připravila road map a základní principy přístupu k rekonstrukci. Na unijní, resp. mezinárodní úrovni probíhají přípravy na vytvoření finanční platformy pro obnovu Ukrajiny, která by měla fungovat jako Marshallův fond po druhé světové válce.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…