Ministr Síkela: Nedávno přijatý americký zákon o snižování inflace může vzájemné vztahy narušit

26.11.2022 18:50 | Tisková zpráva

Reforma Světové obchodní organizace (WTO), obchodní vztahy mezi Evropskou unií a USA a další pomoc Ukrajině v oblasti obchodu. V Bruselu se uskutečnilo zasedání Rady pro zahraniční věci ve formátu ministrů obchodu (FAC/TRADE).

Ministr Síkela: Nedávno přijatý americký zákon o snižování inflace může vzájemné vztahy narušit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Jednání za české předsednictví vedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Ministři debatovali i o bilaterálních obchodních vztazích, včetně aktuálních vyjednávání dohod o volném obchodu. Rada se shodla na důležitosti upevňování transatlantických vztahů.

Ministři projednali nadcházející třetí zasedání Rady pro obchod a technologie, které se uskuteční 5. prosince v USA. Zároveň byly některými členskými státy vyzdvihnuty obavy z negativního dopadu amerického zákona o snižování inflace na Evropskou unii. V diskuzích rovněž rezonovalo globální ujednání o udržitelné oceli a hliníku.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17932 lidí

„USA zůstávají nadále klíčovým partnerem a v současném geopolitickém kontextu je o to důležitější naše vztahy dále prohlubovat. Není dobře, že nedávno přijatý americký zákon o snižování inflace může vzájemné vztahy narušit. Proto doufáme, že založená pracovní skupina najde rychlé a trvalé řešení,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Zástupci členských států Evropské unie dále podpořili další poskytnutí pomoci Ukrajině, přičemž obchod může v tomto směru hrát důležitou roli. V rámci pracovního oběda ministři diskutovali také další kroky v souvislosti s obchodními dohodami s Novým Zélandem, Chile, Mexikem a Mercosurem, jakož i aktuálně probíhající vyjednávání dohod o volném obchodu se zeměmi v indo-pacifickém regionu.

„Jednou z důležitých priorit českého předsednictví je posílení odolnosti EU. V tomto kontextu je diverzifikace zdrojů skrze vyjednávání nových dohod důležitým aspektem,“ dodává ministr Síkela.

Ministři zhodnotili i aktuální dění ve WTO. Přes složitou geopolitickou situaci v kontextu ruské agrese vůči Ukrajině v červnu proběhla 12. ministerská konference WTO. Nyní se připravuje nadcházející 13. ministerská konference.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.