Ministr Stanjura: Bezradnost dobrovolné EET je dokumentována v pozměňujícím návrhu

25.11.2022 13:57

Projev na 46. schůzi Poslanecké sněmovny 25. listopadu 2022 k vládnímu návrhu zrušení evidence tržeb

Ministr Stanjura: Bezradnost dobrovolné EET je dokumentována v pozměňujícím návrhu
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Zbyněk Stanjura

Tak já tady poslouchám dojemné příběhy o tom, kolik desítek miliard to přineslo do státního rozpočtu. Není to pravda. A za druhé zeptejme se: Kdo vypnul DPH v březnu 2020? (Poslankyně Schillerová opravuje z místa.) DPH, omlouvám se, EET. Čí vláda navrhla? My jsme to samozřejmě podpořili, jsme v tom konzistentní, i pro rok 2022? Vaše vláda, milí členové poslaneckého klubu hnutí ANO! To za prvé.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17937 lidí

Za druhé bezradnost systému dobrovolné EET je dokumentována v tom pozměňujícím návrhu, který, říká. Finanční správa, teď pominu ty stamiliony nákladů umožní, aby někdo posílal někam data. A co dál? Jaký benefit má ten podnikatel z toho, že to pošle? Nevíme. Co jsme mu navrhli, abychom ho motivovali? Nic!

K 31. říjnu letošního roku neposílá hlášení paní poslankyně Schillerová, prostřednictvím pana místopředsedy, 60 % podnikatelů, jak chybně použiji toto mírné slovo, chybně uvádíte ve svém pozměňovacím návrhu, je jich 38 123. Kdybyste se zeptala na Ministerstvu financí, tak vám řekneme 38 123. Kdybych vycházel z toho, že je to 60 % poplatníků EET, tak nám z toho vyjde velmi nízký počet poplatníků EET, který neodpovídá realitě. Tak proč píšete 60 % dobrovolně používá, když je to zhruba třetina? A třetina není 60 %, alespoň pokud si vzpomínám na matematiku.

Já ten pozměňovací návrh nemůžu podpořit, protože nedává žádný smysl. Za stovky milionů korun vybudujeme prostředí, kde nějací podnikatelé budou posílat nějaká data a oni z toho žádný efekt nemají. A ty příběhy, jak investovali, ty to nemohou využívat, jsou lživé. (Předsedající: Čas, pane ministře!) Lživé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…