Ministr Stanjura: Naše vláda postupuje jako tým

18.05.2022 13:39

Projev na 25. schůzi Senátu 18. května 2022 k zákonu o daních z příjmů

Ministr Stanjura: Naše vláda postupuje jako tým
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Zbyněk Stanjura

Omlouvám se panu předsedovi Nytrovi, protože to jméno se rozsvítilo až po té, co jsem se přihlásil. Nejdřív k tomu legislativnímu procesu. Ano, sněmovna je plná obstrukcí, nicméně zákon umožňuje opozice zablokovat zrychlené projednávání. A opozice tohoto svého práva nevyužila. Tak kdyby opozice považovala za potřebné, abychom prošli všechna tři čtení, tak to měla plně ve svých rukou. To většina prostě neovlivní. Dva poslanecké kluby mohou zablokovat to zrychlené projednávání.

Ta druhá věc, já to zapomněl říct, ale chtěl bych to uvést nebo doplnit, tu svoji informaci k té silniční dani. I u těch, kterým zůstane povinnost, jim zjednodušujeme byrokratické povinnosti. Ruší se registrace k dani, ruší se platba záloh, takže se nebude platit pětkrát za rok, ale jednou. A na vozidla s nulovou sazbou, za vozidla s nulovou sazbou se nemusí podávat daňové přiznání, což doposud platilo. A naše vláda postupuje jako tým.

Není to první návrh zákona, na kterém spolupracovala nějaká ministerstva. Za pár týdnů nebo dnů tady budu obhajovat zákon o veřejném zdravotním pojištění a platbu za státní pojištěnce, kde zase na tom spolupracovala dvě ministerstva. Já se ve funkci předkladatele, na rozdíl od mé kolegyně, paní ministryně Hubáčkové, kdyby ty pozměňovací návrhy směřovaly k těm daňovým zákonům, tak věřím, že ona by respektovala můj názor. A já v této chvíli, jako předkladatel, budu respektovat názor paní ministryně, protože ty pozměňovací návrhy, nebo tento pozměňovací návrh, se vztahuje k návrhu změny zákona o ochraně ovzduší.

Tolik na vysvětlenou přístupu předkladatele k těm pozměňovacím návrhům. Aniž bych jakkoliv, stejně jako paní ministryně, zpochybňoval obsah toho pozměňovacího návrhu, taky včera mí kolegové dali kladné stanovisko na hospodářském výboru, které před tím se mnou konzultovali.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…