Ministr Stropnický: Často říkáme, že my Češi nebojujeme, ale není to přesné

02.07.2016 21:11

Nástupem na pražském Vítkově vojáci oslavili tento týden Den ozbrojených sil, který připomíná přísahu československých legionářů dvacátého prvního a dvacátého druhého střeleckého pluku ve francouzském Darney 30. června 1918. Ministr obrany Martin Stropnický a náčelník Generálního štábu AČR Josef Bečvář během ceremoniálu položili věnec na hrob Neznámého vojína a předali vyznamenání 29 vojákům.

Ministr Stropnický: Často říkáme, že my Češi nebojujeme, ale není to přesné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Slavnostního nástupu se zúčastnili předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, předseda výboru pro zahraniční věci a bezpečnost František Bublan, kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka a řada dalších významných hostů, včetně veteránských organizací.

Ministr i náčelník Generálního štábu zdraví vojáky
Ministr i náčelník Generálního štábu zdraví vojáky.

V průběhu slavnostního nástupu položil ministr obrany Martin Stropnický společně s náčelníkem Generálního štábu AČR armádním generálem Josefem Bečvářem smuteční věnec k hrobu Neznámého vojína a uctili minutou ticha památku padlých vojáků v zahraničních operacích od počátku Československa, až po současnost. Poté předali 29 vojákům vyznamenání. Mezi ně patřil kupříkladu náčelník Vojenské policie brigádní generál Pavel Kříž, který převzal medaili Za službu v ozbrojených silách ČR II. stupně, či válečný veterán, brigádní generál Emil Boček, jenž obdržel čestný odznak AČR Za zásluhy III. stupně.

Bojovalo přes sto tisíc českých legionářů

„Dnešek nám připomíná, že vojenské hodnoty jakou jsou čest, odvaha, věrnost a vlastenectví se staly součástí každodenní služby našich vojáků, na kterých naše armáda staví,“ řekl ministr obrany Martin Stropnický a dodal: „Je dobré připomenout, že těch našich legionářů v první světové válce bylo více než sto tisíc. Často si říkáme, že my Češi nebojujeme, že nejsme schopni pro svou vlast něco udělat, není to úplně přesné. To platí i o první světové válce. V tomhle jsme zbytečně sebekritičtí.“

Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář připomněl rozsah oslav Dne armády, který se nesoustřeďuje pouze na Vítkov, ale slaví jej na všech velitelstvích a útvarech. „Není to pouze Vítkov, jsou to další místa po České republice, ale i ve Francii. V Darney si tento odkaz minulý týden připomněla řada veteránů, ale i mladých vojáků. Odkaz, který je počátkem novodobých dějin naší armády,“ uvedl generál.

Předseda Sněmovny, ministr obrany, náčelník Generálního štábu AČR a místopředseda Senátu na Vítkově

Předseda Sněmovny, ministr obrany, náčelník Generálního štábu AČR a místopředseda Senátu na Vítkově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…