Ministr Stropnický: Děkuji! I lidem u silnice

03.04.2015 21:39

Politika domácí, stejně jako ta zahraniční, je do velké míry záležitostí symbolů. Úspěšně proběhlý přesun přes naše území neměl význam jen technický, ale i signální.

Ministr Stropnický: Děkuji! I lidem u silnice
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Potvrdil jednotu Aliance, stejně jako její připravenost a ochotu podpořit své členy a spojence v případě konfliktu. Přesun „dragounů“ napříč pěti členskými státy Aliance střední a východní Evropy tak posílil jejich vzájemnou důvěru a solidaritu, ale i osobní vazby mezi příslušníky jejích ozbrojených sil. Perfektně zvládnutý průjezd úspěšně otestoval a potvrdil naši schopnost poskytnout podporu spojencům i v rovině prakticky – logistické.

Děkuji na prvním místě Armádě České republiky a všem jejím příslušníkům a složkám, jak se daného úkolu zhostili: ředitelům krajských vojenských velitelství, velitelům posádek, kde byli Američané ubytováni, Vojenské policii, členům přípravné skupiny na Generálním štábu a všem vojákům, kteří byli jakkoliv účastni.

Děkuji zejména panu generálu Malenínskému za velení celé této akci.

Děkuji všem složkám státu, které se do přesunu zapojily: Policii České republiky, kdy zejména její dopravní složka byla při zajištění průjezdu konvoje stěžejní, městským a obecním policejním útvarům, hasičským sborům, Celní správě.

Děkuji všem představitelům místních a obecních samospráv: hejtmanům, primátorům a starostům, kteří byli součástí tras konvoje. Děkuji jim za diskrétnost, kdy bylo nutné udržet detaily o konvoji pouze pro jejich organizační potřebu do doby, než se finálně upřesní a následně zveřejní.

Děkuji americké ambasádě a panu velvyslanci Schapirovi za součinnost při všem výše uvedeném a jeho prostřednictvím i americké armádě a účastníkům konvoje za jejich profesionalitu, ale i bezprostřednost a vřelost.

Děkuji prezidentu republiky, stejně jako předsedovi vlády České republiky a všem jejím členům za podporu průjezdu spojeneckých vojsk a jednotného hlasu deklarujícího jeho význam pro naši vlastní bezpečnost a tomu, kam vlastně jako Česká republika patříme. Že jsme spolehlivým partnerem Aliance a že to myslíme vážně.

Největší dík patří všem těm tisícům lidí, kteří od hraničních přechodů, podél silnic a dálnic, stejně jako v jednotlivých městech konvoj spontánně vítali. V rámci otevřených dveří kasáren v Liberci, Pardubicích, Vyškově a Praze to bylo dohromady více než 30 tisíc lidí.

Děkuji harleyářům, americkým veterán klubům, Václavu Vydrovi a jeho kavalérii, Václavu Marhoulovi a všem, kteří se kolem něj sdružili a zorganizovali koncerty na podporu konvoje, uvítací Czechpointy a diskusní podporovatelská fóra na sociálních sítích. Stejně tak Richardovi Balousovi, řediteli divadla La Fabrika, a umělcům, kteří na koncertech vystoupili bez nároků na honorář jako Jiří Suchý, Petr Janda, David Koller a další.

Děkuji vlastně i všem odpůrcům konvoje. Ty, kteří protestovali urážkami, ponechám stranou. Korektní vyjádření nesouhlasu ale k demokratické společnosti patří.

Ve svém součtu negativní hlasy ale nepochybně přispěly k tomu, že se názorově zmobilizovala mlčící většina. Vážení oponenti: díky.

Děkuji i těm médiím, která odolala pokušení vyhledávat za každou cenu senzace a referovala o průjezdu konvoje věcně a objektivně.

Za realizaci celého přesunu konvoje neslo plnou odpovědnost ministerstvo obrany. Myslím, že jsme obstáli. A jestli jsem snad na někoho ve svém výčtu poděkování zapomněl, odpusťte mi a věřte, že můj dík patří všem, kteří jsou hrdi na svou zem a jsou ochotni pro ni něco udělat.

Česká republika tímto vyslala jasný vzkaz svým spojencům, že jsme plnohodnotným a spolehlivým aliančním partnerem.

Největší dík patří všem těm tisícům lidí, kteří podél silnic stejně jako v jednotlivých městech konvoj spontánně vítali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…