Ministr Stropnický: Děkuji! I lidem u silnice

03.04.2015 21:39

Politika domácí, stejně jako ta zahraniční, je do velké míry záležitostí symbolů. Úspěšně proběhlý přesun přes naše území neměl význam jen technický, ale i signální.

Ministr Stropnický: Děkuji! I lidem u silnice
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Potvrdil jednotu Aliance, stejně jako její připravenost a ochotu podpořit své členy a spojence v případě konfliktu. Přesun „dragounů“ napříč pěti členskými státy Aliance střední a východní Evropy tak posílil jejich vzájemnou důvěru a solidaritu, ale i osobní vazby mezi příslušníky jejích ozbrojených sil. Perfektně zvládnutý průjezd úspěšně otestoval a potvrdil naši schopnost poskytnout podporu spojencům i v rovině prakticky – logistické.

Děkuji na prvním místě Armádě České republiky a všem jejím příslušníkům a složkám, jak se daného úkolu zhostili: ředitelům krajských vojenských velitelství, velitelům posádek, kde byli Američané ubytováni, Vojenské policii, členům přípravné skupiny na Generálním štábu a všem vojákům, kteří byli jakkoliv účastni.

Děkuji zejména panu generálu Malenínskému za velení celé této akci.

Děkuji všem složkám státu, které se do přesunu zapojily: Policii České republiky, kdy zejména její dopravní složka byla při zajištění průjezdu konvoje stěžejní, městským a obecním policejním útvarům, hasičským sborům, Celní správě.

Děkuji všem představitelům místních a obecních samospráv: hejtmanům, primátorům a starostům, kteří byli součástí tras konvoje. Děkuji jim za diskrétnost, kdy bylo nutné udržet detaily o konvoji pouze pro jejich organizační potřebu do doby, než se finálně upřesní a následně zveřejní.

Děkuji americké ambasádě a panu velvyslanci Schapirovi za součinnost při všem výše uvedeném a jeho prostřednictvím i americké armádě a účastníkům konvoje za jejich profesionalitu, ale i bezprostřednost a vřelost.

Děkuji prezidentu republiky, stejně jako předsedovi vlády České republiky a všem jejím členům za podporu průjezdu spojeneckých vojsk a jednotného hlasu deklarujícího jeho význam pro naši vlastní bezpečnost a tomu, kam vlastně jako Česká republika patříme. Že jsme spolehlivým partnerem Aliance a že to myslíme vážně.

Největší dík patří všem těm tisícům lidí, kteří od hraničních přechodů, podél silnic a dálnic, stejně jako v jednotlivých městech konvoj spontánně vítali. V rámci otevřených dveří kasáren v Liberci, Pardubicích, Vyškově a Praze to bylo dohromady více než 30 tisíc lidí.

Děkuji harleyářům, americkým veterán klubům, Václavu Vydrovi a jeho kavalérii, Václavu Marhoulovi a všem, kteří se kolem něj sdružili a zorganizovali koncerty na podporu konvoje, uvítací Czechpointy a diskusní podporovatelská fóra na sociálních sítích. Stejně tak Richardovi Balousovi, řediteli divadla La Fabrika, a umělcům, kteří na koncertech vystoupili bez nároků na honorář jako Jiří Suchý, Petr Janda, David Koller a další.

Děkuji vlastně i všem odpůrcům konvoje. Ty, kteří protestovali urážkami, ponechám stranou. Korektní vyjádření nesouhlasu ale k demokratické společnosti patří.

Ve svém součtu negativní hlasy ale nepochybně přispěly k tomu, že se názorově zmobilizovala mlčící většina. Vážení oponenti: díky.

Děkuji i těm médiím, která odolala pokušení vyhledávat za každou cenu senzace a referovala o průjezdu konvoje věcně a objektivně.

Za realizaci celého přesunu konvoje neslo plnou odpovědnost ministerstvo obrany. Myslím, že jsme obstáli. A jestli jsem snad na někoho ve svém výčtu poděkování zapomněl, odpusťte mi a věřte, že můj dík patří všem, kteří jsou hrdi na svou zem a jsou ochotni pro ni něco udělat.

Česká republika tímto vyslala jasný vzkaz svým spojencům, že jsme plnohodnotným a spolehlivým aliančním partnerem.

Největší dík patří všem těm tisícům lidí, kteří podél silnic stejně jako v jednotlivých městech konvoj spontánně vítali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.