Ministr Stropnický: Hlavním nástrojem pro zvládnutí migrační vlny je efektivní ochrana vnějších hranic Schengenu

04.04.2016 6:30

Prioritní zajištění vnějších schengenských hranic, uzavření balkánské cesty a výměna informací, na tom se shodli ministři obrany devíti středoevropských a balkánských zemí.

Ministr Stropnický: Hlavním nástrojem pro zvládnutí migrační vlny je efektivní ochrana vnějších hranic Schengenu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Ministři obrany CEDC (Central European Defence Cooperation) - České republiky, Rakouska, Slovenska, Maďarska, Slovinska a Chorvatska - dnes jednali ve Vídni se svými kolegy ze Srbska, Makedonie a Černé Hory. Hlavním tématem byla uprchlická krize.

„Zatímco v EU se dlouho vedla spíše akademická debata, my neustále zdůrazňujeme, že hlavním nástrojem pro zvládnutí migrační vlny je efektivní ochrana vnějších hranic Schengenu. Dnes jsme se všichni shodli, že uzavření balkánské trasy a vracení uprchlíků do zemí původu jsou zásadní prvky zvládnutí migrační krize. Máme společný pohled na situaci, chceme spolupracovat a vyměňovat si informace. A pokud by plán A na spolupráci EU s Tureckem nevyšel, musíme mít připravenou alternativu, jak chránit zejména makedonskou hranici,“ uvedl po jednání ministr obrany Martin Stropnický.

„Všichni účastníci setkání přivítali rakouskou iniciativu a dohodli se, že do zasedáni ministrů obrany EU v polovině dubna připravíme společný dopis, ve kterém budou středoevropské státy a země ‚balkánské stezky? prezentovat silným hlasem svůj společný postoj, včetně návrhu konkrétních opatření,“ doplnil ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…