Ministr Stropnický: Japonsku máme co nabídnout. Letadla, radary nebo společný výcvik

06.12.2015 18:37

Ministr obrany Martin Stropnický se v Japonsku sešel se svým protějškem Genem Nakatanim. Hovořili především o nových bezpečnostních zákonech, které japonský parlament schválil v polovině září. Nové normy poprvé od druhé světové války umožní Japoncům využít armádu nejen pro vlastní obranu, ale například také pro zapojení do zahraničních misí. Jedním z témat byla také nová bezpečnostní situace ve světě po ruské anexi Krymu a teroristických útocích v Paříži.

Ministr Stropnický: Japonsku máme co nabídnout. Letadla, radary nebo společný výcvik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

„Japonsku máme v oblasti obranného a bezpečnostního průmyslu co nabídnout. Například letadla nebo sofistikovanou technologii, jako jsou třeba radary. Spolupráci můžeme rozvíjet také v oblasti výcviku. V závěru naší schůzky jsem pana ministra Nakataniho pozval do Prahy. Moji nabídku přijal s tím, že rád Českou republiku navštíví," dodal ministr Stropnický.

Ten před samotným jednáním položil věnec u památníku vojáků, kteří zahynuli během své služby. V parlamentu se i s členy českého sněmovního výboru pro obranu sešel s předsedou Stálého výboru pro bezpečnost Sněmovny reprezentantů Seigem Kitamurou. Na tokijském hřbitově Fuchu pak odhalil pomník československých legionářů (více ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…