Ministr Stropnický: Schválená koncepce reaguje na dlouholetou zanedbanost resortu obrany a armády, která je neblahým dědictvím minulých vlád

21.12.2015 20:12

Vláda na svém dnešním jednání projednala a schválila pro resort obrany zásadní a dlouho očekávaný materiál – Koncepci výstavby Armády České republiky 2025.

Ministr Stropnický: Schválená koncepce reaguje na dlouholetou zanedbanost resortu obrany a armády, která je neblahým dědictvím minulých vlád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

„Splnili jsme tak důležitý úkol, který si tato vláda stanovila v programovém prohlášení krátce po svém jmenování v únoru 2014. Tento, pro obranyschopnost naší země klíčový strategický dokument, připravoval tým specialistů z ministerstva obrany a armády ve spolupráci s naší bezpečnostní komunitou necelé dva roky,“ říká ministr obrany Martin Stropnický.

Cílem Koncepce výstavby Armády České republiky 2025 (dále Koncepce) je stanovit rozsah a způsob dosažení konkrétně identifikovaných schopností, které jsou nezbytné ke splnění politicko – vojenských ambicí ČR a všech úkolů a závazků AČR do konce roku 2025. Schválený dokument reflektuje bezpečnostní zájmy a principy zajištění obrany zformulované v národní legislativě, Bezpečnostní strategii ČR, Obranné strategii ČR, Dlouhodobém výhledu pro obranu 2030 a v mezinárodních smlouvách. Ve svých východiscích i závěrech bere v úvahu, kromě dlouhodobých trendů, i současnou zhoršující se bezpečnostní situaci, zejména pokračující napětí na východní a jižní hranici Aliance a migrační krizi.

Tento dokument je pro Armádu ČR nezbytný z hlediska udržení a získání potřebných schopností k zajištění obrany státu a k plánování její výstavby. „Mojí jednoznačnou prioritou je nyní postupné naplnění Koncepce ve všech oblastech, tedy zejména doplnění personálu a materiálu, modernizace sil a posílení významu aktivní zálohy. Předpokládám rovnoměrný rozvoj schopností všech druhů sil k vytvoření plně funkčních úkolových uskupení při jejich použití na území i mimo území státu. Realizace Koncepce vytvoří pro plnění úkolů Armády ČR odpovídající podmínky,“ uvedl náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář.

Koncepce bude naplňována ve dvou krocích, tzv. milnících. První milník 2020 se zaměří na doplnění a stabilizaci personálu včetně posílení role aktivních záloh, náhradu vojenské techniky, která je na konci životního cyklu (např. bitevních vrtulníků, mobilních radiolokátorů) a doplnění operačních rezerv (zejména munice, ale i dalšího materiálu). Druhý milník 2025 bude zaměřen zejména na modernizaci stávající techniky nebo na její obměnu v závislosti na ukončování jejího životního cyklu. Konkrétně se bude jednat např. o náhradu bojových vozidel pěchoty (BVP 2), modernizaci letištní infrastruktury či pontonových mostů.

„Rád bych zdůraznil, že Koncepce reaguje na dlouholetou zanedbanost resortu obrany a armády, která je neblahým dědictvím minulých vlád. Velmi mě těší, že se nám podařilo tento negativní trend obrátit a dnes mohu konstatovat, že se resort obrany vydal pozitivním směrem. Získal především stabilní zdrojovou základnu, což se kladně odráží na zvyšování schopností AČR i rostoucím zájmu mladé generace o službu v jejich řadách,“ uzavírá Martin Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů