Ministr Válek: Spotřeba antibiotik bude v nadcházející sezóně respiračních onemocnění pokryta

28.08.2023 18:09 | Tisková zpráva

Podařilo se nám dojednat takové množství antibiotik, ať už penicilinových či jiných, že spotřeba antibiotik bude v nadcházející sezóně respiračních onemocnění pokryta.

Ministr Válek: Spotřeba antibiotik bude v nadcházející sezóně respiračních onemocnění pokryta
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Plány výrobců počítají s dodávkami více než 130 tisíci balení tabletových penicilinů i sirupů pro ty nejmenší. Tyto dodávky budou průběžně zaváženy do prvních říjnových dnů. Dalších 170 tisíc balení dorazí do první poloviny listopadu. Celkem tak jde o 300 tisíc balení antibiotik. Jak se vyvíjí jednání o dalších dodávkách, budu informovat v jednom z příštích článků. Ani náznakem by se ale neměla opakovat situace z prvních měsíců letošního roku.

To je ta nejdůležitější informace, kterou jsem minulý týden prezentoval médiím. Co se současného stavu týče, tak v České republice jsou k dispozici zásoby od různých výrobců. To slovo různé podtrhuji, protože většina z nás si antibiotika spojuje s konkrétní značkou, ale těch výrobců je celá řada. Ano, dochází k regionální nedostupnosti, jenže to ministerstvo v současnosti nemůže ovlivnit. K tomu potřebuji novelu zákona o léčivech. A ta jde na příští sněmovní schůzi.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí

Fakt, že získáme možnost řídit zbytkovou zásobu léku, je ale jen jeden aspekt této novely. Stěžejní změnou, kterou novela přináší, je povinnost výrobců dodávat léky ještě 1- 2 měsíce po nahlášení výpadku v závislosti na konkrétním léku nebo jeho dostupnosti v uplynulých měsících. Skončí rovněž protěžování konkrétních lékáren distributory. Tím bychom měli předcházet vzniku lokálních nedostupností. Lékárny budou rovněž mít povinnost nahlásit aktuální stav zásob léčivého přípravku s omezenou dostupností a současně ho budou moci objednávat v množství, obvyklém pro danou lékárnu.

Samozřejmě je před námi řada neznámých. Jednou z nich je rychlost, jakou novela zákona o léčivech projde parlamentem. Naposledy když byla na programu počátkem léta, zastavily ji opoziční obstrukce. Bohužel. Přesto v tomto zůstávám mírným optimistou. Na ministerstvu nepolevujeme a nadále jednáme s výrobci po celém světě. A nadále jsem v kontaktu i s odbornými společnostmi a řeším další potenciální scénáře i to, jaké mají různé léky alternativy.

Jsem přesvědčen, že jednání s výrobci a distributory vedla k zajištění takového objemu léků, že dokážeme překlenout případné drobné problémy v dodávkách, protože ty tady byly a budou. Nesmím však dovolit a nedovolím, aby se opakovala situace z počátku letošního roku.

(psáno pro medium.seznam.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…