Ministr Vojtěch: Skutečně potřebujeme řešit koncepci, vznikla mezirezortní pracovní skupina

27.03.2019 21:10

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny dne 27. 3. k bodu Postoj vlády k problémům s financováním sociálních služeb

Ministr Vojtěch: Skutečně potřebujeme řešit koncepci, vznikla mezirezortní pracovní skupina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Také jsem se přihlásil o slovo vzhledem k tomu, že skutečně velmi správně tady bylo poukazováno na to, že tady neřešíme pouze otázku sociální, ale řešíme tzv. zdravotně sociální pomezí, které má celou řadu oblastí. Já se vyjádřím pouze k některým, o kterých tady taktéž byla řeč.

Pokud se podíváme na tu krátkodobou otázku, to znamená nějaké nárůsty úhrad z veřejného zdravotního pojištění, tak musím říci, že já jsem velmi se zasazoval o to, aby v tomto roce došlo k odpovídajícímu nárůstu přesto, že segment této péče není součástí úhradové vyhlášky na základě nálezu Ústavního soudu, protože zkrátka nejde o poskytovatele zdravotních služeb, ale poskytovatele sociálních služeb, přesto dostávají samozřejmě úhradu skrze tu tzv. odbornost 913 pro zdravotní sestry pracující u poskytovatelů zdravotně sociálních služeb. A také jsem se zasazoval o to, aby i tyto sestry dostaly bonifikaci za ten tzv. nepřetržitý provoz, stejně jako v nemocnicích.

Vyjednali jsme toto s pojišťovnami, a když se podíváme na ta data, jak roste tento segment, tak jenom meziročně mezi roky 2018, 2019 roste o 11 % - úhrady z veřejného zdravotního pojištění. To je skoro nejvíce ze všech segmentů. I do akutní lůžkové péče jde asi 9 % meziročně. U ostatních je to kolem pěti. A tento segment 11 % navíc, konkrétně 230 mil. korun, celkově 2,5 mld. korun z toho zdravotního, z té zdravotní části jdou v roce 2019 poskytovatelům zdravotně sociálních služeb. Když jsem se podíval na nějaký dlouhodobější trend, tak od roku 2010 do roku 2019 stouply úhrady z veřejného zdravotního pojištění o 250 %, o 250% více peněz do poskytovatelů zdravotních služeb z veřejného zdravotního pojištění. Takže myslím si, že z tohoto segmentu z veřejného zdravotního pojištění jde poměrně výrazný nárůst meziroční v těch posledních letech. Takže tady si nemyslím, že je nějaký zásadní dluh ze strany zdravotních pojišťoven.

A já osobně jsem se zasadil o to, aby právě i tito poskytovatelé v tomto roce a jejich zdravotní sestry dostaly uhrazeno i právě ten směnný provoz, kdy bohužel nejsou součástí toho nařízení vlády, resp. nejsou poskytovatelé zdravotních služeb, kterým to hradí přímo takto zdravotní pojišťovny. Takže to jenom za mě. Myslím si, že v tomto asi odpovídám prostřednictvím pana předsedajícího na pana poslance Jurečku, že skutečně jednání s pojišťovnami proběhlo, a že ten 11 % nárůst myslím si, že je velmi, velmi solidní. Pokud se podíváme na Home Care - tady ještě bylo řečeno, tak tam je opět nárůst zhruba 7 % plánovaný. Takže také si myslím, že velmi, velmi dobrý nárůst v porovnání s ostatními segmenty. Reforma psychiatrie. To je něco, co tady bylo řečeno opakovaně. Tady nemůžu souhlasit s tím, že by se nic neudělalo, nebo že bychom se nikam neposunuli. Naopak. Tato péče dnes se rozvíjí velmi dynamicky na základě nejrůznějších projektů financovaných i z evropských zdrojů. A my jsme připraveni financovat i z veřejného zdravotního pojištění tu komunitní péči. V minulém roce vzniklo prvních pět center duševního zdraví komunitních. V tomto roce dalších šestnáct. Brzy jich bude třicet. A zdravotní pojišťovny počítají s tím a je to dohodnuto, že v příštím roce budou už ty první centra duševního zdraví, ty komunitní centra, kde je poskytována zdravotně sociální péče pro duševně nemocné pacienty hradit z veřejného zdravotního pojištění.

Je počítáno asi nárůst 350 milionů. Ale samozřejmě musíme vyřešit právě i vstup té sociální složky. Tím se dostávám, řekl bych asi k poslední části, a to je ten dlouhodobý výhled. Jak financovat zdravotně sociální služby, jak financovat dlouhodobou péči. My jsme iniciovali a já jsem se dohodl s paní ministryní, že skutečně potřebujeme řešit koncepci. Vznikla mezirezortní pracovní skupina. Myslím si, že by mohla být efektivnější. Teď jsme měli poslední schůzku s paní ministryní před několika dny. Máme nějaký jasný plán, postup. A souhlasím s tím, že potřebujeme řešit tuto věc koncepčně, protože ten demografický vývoj je neúprosný a musí se oba rezorty na tomto podílet. A my připravujeme změny, připravujeme změny v úhradách z veřejného zdravotního pojištění. Připravujeme změny v legislativě. A já bych si přál, abychom v tomto volebním období zkrátka přišli skutečně s koncepčním řešením zdravotně sociálního pomezí, které si tu pozornost, jak o tom hovořil pan profesor Válek prostřednictvím pana předsedající určitě velmi, velmi zaslouží. Takže není to tak, že bychom pouze koukali a nic jsme nedělali. Naopak. Já to považuji za zásadní téma obou rezortů. A máme dnes shodu s paní ministryní, že budeme v tom aktivní a musíme skutečně ten změnový zákon, protože to bude změna několika zákonů - o zdravotních službách, o sociálních službách, o veřejném zdravotním pojištění, připravit, tak aby se předložil Sněmovně ještě v tomto volebním období a tato péče zkrátka byla uchopena mnohem koncepčněji.

Ale nemůže si nikdo myslet, že to pouze zafinancujeme z veřejného zdravotního pojištění. Tady se musí podílet zdravotní pojišťovny, sociální systém a samozřejmě i určitý příspěvek toho klienta na hotelové služby atd. To je samozřejmě něco, co musíme nastavit, tak aby to bylo spravedlivé a vyvážené z hlediska vícezdrojového financování. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…