Ministr Zaorálek: Honorární konzulát v Užhorodu

30.10.2014 13:10

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek otevřel dne 29. října 2014 nový honorární konzulát České republiky v ukrajinském Užhorodu. V rámci své dvoudenní pracovní návštěvy se na západě Ukrajiny zúčastnil recepce ke státnímu svátku ČR a setkal se s krajany ze Zakarpatí.

Ministr Zaorálek: Honorární konzulát v Užhorodu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Šéf české diplomacie od nového honorárního konzulátu očekává rozvíjení kulturně-ekonomických vztahů, které navazují na společnou historii v předválečném Československu.

 „Naši podnikatelé mají o tuto část Ukrajiny velký zájem a posláním tohoto nového honorárního konzulátu bude jejich podpora při orientaci ve zdejším prostředí a hledání potenciálních obchodních partnerů,“ řekl ministr Zaorálek, který slavnostně předal originál konzulského patentu honorárnímu konzulovi Otto Kovčarovi a pak společně přestřihli stuhu u vstupu do úřadu.

Podle ministra nelze zapomínat na stále silné historické vazby. „Řada občanů se ke společné historii hlásí a my samozřejmě chceme udržet a využít tyto vazby na minulost pro budoucnost česko-ukrajinských vztahů,“ poznamenal ministr Zaorálek, který si prohlédl malou expozici připomínající dílo Ivana Olbrachta a oblast Koločavy, kde se odehrává román Nikola Šuhaj Loupežník a kam rádi jezdí čeští turisté.

„Velké množství českých turistů na Zakarpatí s oblibou jezdí a teď se mohou v případě potřeby obrátit na  honorární konzulát tady v Užhorodu, i to bude jeho funkce,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Ministerstvo zahraničních věcí

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…