Ministr Zaorálek: Nabídka výkupu kolekce je zcela výjimečná

27.07.2021 13:59

Vláda schválila výkup souboru unikátních kubistických předmětů z Bauerovy vily v Libodřicích. Část předmětů ze sbírky zůstane ve vile, část se přesune do Uměleckoprůmyslového muzea a další se vyčlení na zahraniční zápůjčky. Pro nákup jedinečného nábytku, keramiky a kovových předmětů užitého umění Ministerstvo kultury počítá s částkou 30 milionů korun.

Ministr Zaorálek: Nabídka výkupu kolekce je zcela výjimečná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Nabízená kolekce je ve svém celku mimořádnou kulturní hodnotou. Ve světovém kontextu nemá obdoby a patří k mezinárodně nejobdivovanějším oblastem movitého kulturního dědictví České republiky. Nabídka výkupu této kolekce je zcela výjimečná, neboť díla českého trojrozměrného kubismu se již na českém i zahraničním trhu téměř neobjevují, zvláště ne v této vysoké kvalitě,“ řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Nabídku na odkoupení sbírky obdrželo Uměleckoprůmyslové museum v Praze v roce 2016 od zakladatele Nadace českého kubismu Pavla Šafáře, která provozuje muzeum kubistického designu v objektu Bauerovy vily v Libodřicích. Sbírka obsahuje celkem 14 nábytkových souborů čítajících 59 předmětů a 160 sbírkových kusů keramických a kovových prací. V roce 2018 byla znaleckými posudky stanovena cena uvedeného souboru kubistických předmětů na 30 830 000 korun, což je také částka, za kterou ji Ministerstvo kultury odkoupí.

K tomu nejvzácnějšímu v útrobách vily patří nábytek navržený architektem Vlastislavem Hofmanem, skici pocházející z rané fáze českého kubismu nebo předměty denní potřeby, které se na rozdíl od ostatních proudů moderního umění nikdy nevyráběly sériově. Pouze jako zakázkové solitéry a dochovaných děl v soukromém majetku je nyní již málo. Obdobně významnými akvizicemi jsou i další nabízené soubory kubistického mobiliáře např. nábytkové práce Pavla Janáka či Ladislava Machoně, a také rozsáhlá sbírka keramiky předních kubistických tvůrců Vlastislava Hofmana, Pavla Janáka, Rudolfa Stockara, Jaroslava Horejce a dalších. Řada z těchto předmětů byla známa pouze z dobových reprodukcí a jejich objev byl uměleckohistorickou událostí. Kouzlo má také samotná vila, někdejší domov velkostatkáře Bauera, která prošla nákladnou rekonstrukcí.

Uměleckoprůmyslové museum v Praze vlastní nejrozsáhlejší sbírky českého kubistického designu a tato rozsáhlá kolekce, která obsahuje světové unikáty, sbírky významně obohatí. Nábytkové soubory navržené architektem Vlastislavem Hofmanem v letech 1910-1912 představují základní článek v kontinuitě vývoje užité tvorby hlavních osobností českého kubismu a jsou mimořádné svým přínosem pro poznání rané fáze kubistického stylu.

Příklady souborů vykupovaného nábytku:

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

  • Soubor kubistického nábytku od Vlastislava Hofmana pro sochaře Josefa Mařatku, vyrobeno v Pražských uměleckých dílnách, 1911-12 – stůl z černě mořeného duhu (dýhováno, kování z bílého kovu), židle z černě mořeného dubu (dýhováno, potaženo kůží, čalounické hřebíčky s mosazí), knihovna, Soubor nábytku od Ladislava Machoně pro J. Zikmunda v Brně, vyrobeno v Pražských uměleckých dílnách, 1913 – sekretář, jídelní stůl, 8 ks židlí, kávový stolek, knihovna (vše z měkkého dýhovaného dřeva, vnitřní dýha z mahagonu), stojací lampa a kovový šestiramenný lustr
  • Soubor nábytku pro pánský pokoj od Vlastislava Hofmana, vyrobeno prostřednictvím Artělu v truhlářské firmě Fr. Galazara, 1910-11 – Knihovna, skříň a stolek (vše z ořechového dřeva)

Příklady dalších vykupovaných souborů předmětů:

  • Červenobílý kávový servis s kuličkovými oušky od Pavla Janáka 1914
  • Bílo červená a bílo fialová váza hraněná od Vlastislava Hofmana, 1914-16
  • Modrobílá a tmavě modrá a bílá váza hraněná, čtyřboká, od Vlastislava Hofmana, 1914
  • Kávový servis s černobílým šachovnicovým dekorem od Rudolfa Stockara, 1919-20

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.