Ministr Zaorálek: Varšavský summit NATO považujeme za příležitost demonstrovat jednotu a odhodlanost Aliance

11.04.2016 5:32

Ministr Zaorálek se zúčastnil mezivládních konzultací mezi ČR a Polskem.

Ministr Zaorálek: Varšavský summit NATO považujeme za příležitost demonstrovat jednotu a odhodlanost Aliance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek se dne 8. dubna 2016 ve Varšavě spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou a několika dalšími ministry vlády ČR zúčastnil 4. mezivládních konzultací mezi Českou republikou a Polskem. V jejich rámci spolu jednali ministři zahraničních věcí a obrany obou zemí. Na programu jednání byl summit NATO ve Varšavě, aktuální bezpečnostní situace v Evropě a možnosti spolupráce v obranném průmyslu v rámci Visegrádské skupiny. Evropská a bilaterální témata byla pouze na programu jednání premiérů.

„Varšavský summit NATO, který se uskuteční letos v červenci, považujeme za příležitost demonstrovat jednotu a odhodlanost Aliance,“ řekl k jednání ministr zahraničí Zaorálek a dodal, že prioritou České republiky je další prohloubení vztahů mezi NATO a EU. Jednání se uskutečnilo ve formátu 2+2, za ČR se ho účastnili ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a ministr obrany Martin Stropnický, za Polskou republiku ministr zahraničních věcí Witold Waszczykowski a ministr obrany Antoni Macierewicz.

Česká republika také na setkání potvrdila, že si cení jednání v rámci tzv. bukurešťského formátu. Ten sdružuje devět členských zemí NATO, které se nacházejí na východním křídle Aliance (Bulharsko, Českou republiku, Estonsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Slovensko). Hlavním cílem této skupiny zemí je koordinovat realizaci závěrů summitu NATO ve Walesu a vzájemně se informovat o svých pozicích před summitem ve Varšavě. "Od summitu NATO očekáváme jasnou definici vztahu Aliance - Rusko. Jakákoliv forma politického dialogu s Ruskem ale nesmí narušit naší jednotu a kolektivní bezpečnost. Je klíčové, aby NATO mluvilo jedním hlasem," dodal po jednání
s polskými kolegy ministr Zaorálek.

V rámci 4. mezivládních konzultací se uskutečnila také jednání mezi českými a polskými resorty dopravy, zemědělství, vnitra, průmyslu a obchodu, práce a sociálních věcí, životního prostředí, kultury a také mezi státními tajemníky pro evropské záležitosti.

Po jednáních na polském Úřadu vlády si premiér Sobotka odjel spolu s českými ministry prohlédnout Muzeum Varšavského povstání, kde uctil kyticí pod pamětní desku bývalého prezidenta Polské republiky a primátora Varšavy Lecha Kaczynského. Poté se česká vládní delegace na Velvyslanectví ČR krátce setkala s českými krajany.

Na programu jednání ministrů zahraničních věcí a obrany obou zemí byl summit NATO ve Varšavě, aktuální bezpečnostní situace v Evropě a možnosti spolupráce v obranném průmyslu v rámci Visegrádské skupiny.

Na programu jednání ministrů zahraničních věcí a obrany obou zemí byl summit NATO ve Varšavě, aktuální bezpečnostní situace v Evropě a možnosti spolupráce v obranném průmyslu v rámci Visegrádské skupiny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL