Ministryně Benešová: Tzv. žlutá karta byla aktivována pouze třikrát

30.10.2019 12:58

Projev na 12. schůzi Senátu dne 30. 10. 2019, Výroční zpráva za rok 2018 o používání zásad subsidiarity a proporcionality a o vztazích s vnitrostátními parlamenty.

Ministryně Benešová: Tzv. žlutá karta byla aktivována pouze třikrát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marie Benešová, ministryně spravedlnosti

Tak ještě jednou dobré dopoledne, vážený pane předsedo, vážené senátorky, vážení senátoři.

Komise každoročně zveřejňuje Výroční zprávu o používání zásad subsidiarity a proporcionality v procesu tvorby práva EU a zprávu o svých vztazích s vnitrostátními parlamenty. Letos poprvé se Komise rozhodla vydat obě zprávy, které se obsahově značně překrývaly, v jediném dokumentu. Jde tedy o souhrnnou zprávu, která retrospektivně hodnotí vývoj v Unii v roce 2018, část o používání zásad subsidiarity a proporcionality.

V části zprávy týkající se používání těchto zásad Komise informuje o tom, jak byly tyto dvě zásady v minulém roce uplatňovány institucemi EU.

Komise vyzdvihla zejména pokrok dosažený díky činnosti pracovní skupiny pro subsidiaritu a proporcionalitu a scénář méně, zato efektivněji, vedené místopředsedou Komise Fransem Timmermansem. Komise navázala na podněty PS ve sdělení – „Posílení úlohy zásady subsidiarity a proporcionality při tvorbě politik EU,“ vydaném 23. října 2018. Mezi klíčové prvky sdělení patřil návrh na zavedení společné metody pro hodnocení subsidiarity a proporcionality jednou hodnotící tabulkou.

Komise také informovala o záměru připravovat sdružené odpovědi vícero parlamentům upozorňujícím na porušení subsidiarity, a to v případě, že nedosáhnou nutného prahu pro aktivaci žluté karty. Třetina hlasů všech komor. Obsahem sdělení byl také záměr poskytnout národním parlamentům větší časovou flexibilitu při vydávání odůvodněných stanovisek a do výčtu osmitýdenní lhůty nezapočítávat letní přestávku období Vánoc a Nového roku. Komise chce dále intenzivněji zapojit regionální parlamenty, další lokální aktéry, například města a obce. Část o vztazích s vnitrostátními parlamenty.

Druhá část souhrnné zprávy se týká obecně vztahů Evropské komise s národními a částečně i regionálními parlamenty členských států v roce 2018. Zpráva konstatuje výrazné snížení počtu zaslaných 37 odůvodněných stanovisek v roce 2018 proti minulosti. K žádnému návrhu Komise neobdržela více než 4 stanoviska, což je výrazně pod prahovou hodnotou pro udělení žluté karty. Návrhy, které vyvolaly nejvíce odůvodněných stanovisek, se týkaly revize směrnice o pitné vodě, zdanění digitálních činností v Unii a zjednodušení realizace transevropské dopravní sítě. Celkový počet všech stanovisek zaslaných parlamenty Komisi zůstal na úrovni předchozích let.

Pozice vlády ČR. Vláda přivítala zintenzivnění diskuze o principech subsidiarity a proporcionality v EU, a to zejména v rámci pracovní skupiny a scénář méně, zato efektivněji. Ocenila, že Komise nabídla zapojení národních parlamentů do činnosti této pracovní skupiny.

Vláda chválí aktivitu Senátu, který do této debaty aktivně vstoupil zasláním dopisu místopředsedovy Evropské komise v únoru 2018 a podrobného analytického materiálu s doporučeními k činnosti uvedené pracovní skupiny. Je pozitivní, že některá doporučení se odrazila v závěrečné zprávě pracovní skupiny.

Vláda také podpořila návrh Evropské komise ze 7. března 2019, nezapočítávat období vánočních svátků do osmitýdenní lhůty pro vydávání odůvodněných stanovisek, plně v souladu se žádostí vašeho výboru z ledna tohoto roku.

Vláda rovněž kladně hodnotí systematičtější komunikaci mezi Komisí a parlamentními komorami prostřednictvím souhrnných odpovědí, navrženou ve sdělení z října 2018. Vláda oceňuje soustavnou činnost Senátu Parlamentu ČR, který i v roce 2018 patřil mezi nejaktivnější unijní parlamentní komory. Stanoviska národních parlamentů představují podle Vlády ČR důležitý podnět, který Evropská komise a další unijní instituce měly adekvátně reflektovat.

Od roku 2019 byla tzv. žlutá karta aktivována pouze třikrát, což podle Vlády ČR poukazuje na přetrvávající složitost a neefektivitu systému kontroly subsidiarity. Uplatňování principů subsidiarity a proporcionality bude nutné i nadále důsledně kontrolovat. A to zejména v kontextu nastupující Evropské komise a jejích očekávaných nových iniciativ. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…