Ministryně Dostálová: Brownfieldy mají obrovský potenciál

16.08.2021 21:41

Orlické Záhoří dokončilo během prázdnin rozsáhlou revitalizaci objektu bývalé peletkárny za více než 30 milionů korun. Chátrající budova se kromě hasičské zbrojnice změnila také ve sklad obecní techniky a víceúčelový kulturní dům.

Ministryně Dostálová: Brownfieldy mají obrovský potenciál
Foto: Screen ČT OVM
Popisek: Ministryně Dostálová v Otázkách Václava Moravce

„Je to typická ukázka nejlepší praxe. Objekt, který roky hyzdil obec, nyní opět slouží občanům. Jedná se o skvělý důkaz toho, že brownfieldy mají obrovský potenciál,“ uvedla Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj ČR.

Celkový rozpočet rekonstrukce bývalé peletkárny v Orlickém Záhoří se vyšplhal na 30 648 718 korun, což by bylo nad možnosti rozpočtu obce. Zhruba polovinu financí doplnily na základě úspěšné žádosti prostředky z podprogramu Regenerace brownfieldů pro nepodnikatelské využití. Ten je součástí programu Podpora revitalizace území. Přesně bylo na projekt revitalizace peletkárny přiděleno 15 364 103 korun.

Projekt za 30 milionů řeší rozsáhlou přestavbu budovy bývalé peletkárny na hasičskou zbrojnici včetně tří garážovaných parkovacích míst a šatny pro hasiče. Dále bude v areálu umístěn obecní sklad a zázemí pro obecní techniku. Pro potřeby občanů Orlického Záhoří bude sloužit kulturní dům s víceúčelovým sálem, keramickou dílnou, prostorem pro vypalovací pece, cvičnou kuchyní, šatnou a nezbytným zázemím: kanceláří, sklady, WC, umývárnou, chodbami, vstupními prostory a úklidovou komorou. Přístupy do kulturního domu jsou bezbariérové. Budova je vybavena novým systém vytápění, zdravotně technickými instalacemi, především novými rozvody vody a kanalizací, elektroinstalací a větracím systémem.

Nový život pro chátrající areály

Anketa

Jste pro to, abychom zachránili naše afghánské tlumočníky?

17%
79%
hlasovalo: 10514 lidí

Pojmem brownfield je označována nemovitost, pozemek či areál, které ztratily svou funkci, jsou nevyužívané a zanedbané, často obsahují také ekologickou zátěž. V případě Orlického Záhoří se jednalo o prostory bývalé peletkárny, která byla v dezolátním stavu, proto vedení obce rozhodlo z tohoto objektu vytěžit pro obec co nejvíce a přebudovat areál pro občanskou vybavenost.

Projekt získal finance z dotačního podprogramu Regenerace brownfieldů pro nepodnikatelské využití, jehož cílem je podpora regenerace území, na němž se nachází objekty či plochy nevyužívané a zanedbané tak, aby je bylo možné znovu plnohodnotně využít. MMR tak podporuje další rozvoj obcí. Chceme prostřednictvím programu zamezit vzniku oblastí se sociální segregací a vytvořit podmínky pro stabilizaci území a zároveň do území přinést nové a potřebné funkce. Realizace projektů je až tříletá. Sedm z podpořených projektů bylo ukončeno v roce 2020, 50 projektů bylo či bude ukončeno v letošním roce, zbývající jsou stále v realizaci. Za rok 2019 a 2020 MMR přijalo celkem 103 žádostí za téměř 1,2 mld. Kč. Od roku 2021 podporu určenou pro revitalizaci brownfieldů poskytuje Státní fond podpory investic, který vyhlásí další výzvu pro přijímání žádostí do programu Brownfieldy v září letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.