Ministryně Dostálová: Chceme být skutečným ministerstvem obcí

23.05.2019 4:33

Ve dnech 23. – 24. května 2019 se v Clarion Congress Hotelu Ostrava koná již XVII. sněm Svazu měst a obcí ČR za účasti ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové. Na této akci se každoročně potkávají představitelé samospráv s představiteli státu včetně prezidenta České republiky nad prioritami měst a obcí. Ministryně na Sněmu představila aktuální témata, která ministerstvo spolu se Svazem řeší, a která jsou důležitá pro budoucí rozvoj regionů.

Ministryně Dostálová: Chceme být skutečným ministerstvem obcí
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

„Chceme být skutečným ministerstvem obcí. Proto mne velmi potěšilo, když zde na sněmu zaznělo, že bychom mohli být vzorem i pro naše slovenské kolegy. Znovu musím ocenit spolupráci se Svazem měst a obcí ČR. Je to vidět právě teď, při přípravě nového programového období a vyjednávání s Evropskou komisí. Svaz byl vlastně vůbec první, kdo zpracoval investiční potenciál do Národního investičního plánu. Spolu s obcemi jsme mapovali investiční potřeby měst, obcí i krajů. To nám velmi pomohlo, protože se ukázaly se skutečné potřeby našich regionů. Když přisel z Evropské komise tak zvaný Country report, tak poprvé v historii jsme neměli jako Česká republika zásadní rozpory,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Ministryně kromě Národního investičního plánu hovořila také o přínosu obcí a měst při nastavování národních programů tak, aby co nejlépe odrážely potřeby starostek a starostů. Spolu se Svazem měst a obcí řeší Ministerstvo pro místní rozvoj také rekodifikaci stavebního práva. Přes odlišné postoje je cíl stejný: zrychlení a zjednodušení stavebního řízení. Zmíněn byl také právě spuštěný dotačně úvěrový program Výstavba, který administruje Státní fond rozvoje bydlení (SFRB), a po kterém obce tolik volaly. Dále také, že ve strategii regionálního rozvoje na nadcházejících deset let chce MMR podporovat konkrétní projekty v území a zaměřit se na nejpalčivější problémy. Řeší se také koncepce rozvoje venkova.

Klára Dostálová se mezi dalšími členy vlády ve čtvrtek dopoledne zúčastnila zahájení Sněmu a představila klíčová témata. Následující den pak proběhne diskuze s prezidentem republiky Milošem Zemanem.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.