Ministryně Dostálová: Každý má mít možnost se odvolat, ale jen jednou

28.02.2020 14:01

Výstavbu v Česku, jejíž povolování nás svou komplikovaností a pomalostí řadí na nelichotivé 157. místo na světě, nezpomaluje jen roztříštěnost předpisů, procesů i samotných stavebních úřadů, ale také zdlouhavý soudní přezkum a velmi široké a opakované možnosti odvolávání účastníků řízení.

Ministryně Dostálová: Každý má mít možnost se odvolat, ale jen jednou
Foto: MMR
Popisek: Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

„Každý by měl mít právo na odvolání, ale pouze jednou v celém procesu. Není možné dál tolerovat současný ping – pong mezi stavebními úřady a odvolacími orgány,“ řekla dnes v Jihlavě ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, kde starostům představila novou podobu stavebního zákona.

Poukázala přitom na modernizaci dálnice D1, která se například v úseku mezi Koberovicemi a Humpolcem zdržela o téměř čtyři roky. Aktivisté z Dětí země napadli povolení a požadovali přezkum závazných stanovisek dotčených orgánů, namítali ohrožení živočichů žijících na stávající dálnici nebo zpochybňovali to, že modernizace dálnice nemusí mít stanovisko EIA a územní rozhodnutí, přestože nejde o novou stavbu. Nelíbil se jim také technický způsob modernizace. Navíc nastal problém s jedním potřebným pozemkem, u kterého začalo vyvlastňování. Než se s tím vším investor a nejrůznější úřady vypořádali, uběhlo 1226 dnů. Podobným způsobem stejná organizace zbrzdila modernizaci dalších úseků dálnice. Ministryně Dostálová do Jihlavy vyrazila po D1 a měla štěstí – kolaps na dálnici, která se modernizuje i kvůli zdlouhavým procesům už nekonečných osm let, dnes brzy ráno nenastal.

„Máme deset typů různých forem umístění a povolení staveb a to znamená deset typů přezkumů a odvolání. Dále musíme připočítat přezkumy závazných stanovisek, kterých může být více než 40. Odvolat se je zároveň možné v každé etapě povolovacího procesu,“ vysvětlila ministryně Klára Dostálová neuvěřitelnou roztříštěnost předpisů a procesů současného stavebního práva. Změny, které urychlí stavební povolování, se týkají i možnosti odvolání a přezkumu rozhodnutí stavebních úřadů.

Nový stavební zákon přinese už jen jediné správní řízení místo současného územního a stavebního řízení. Zároveň dotčené orgány budou v maximální možné míře integrovány do stavebních úřadů, což samo o sobě zrychlí rozhodování stavebních úřadů. Dnes je totiž možné podat odvolání proti územnímu rozhodnutí, nadřízený úřad může rozhodnutí potvrdit, nebo zrušit a vrátit věc zpět stavebnímu úřadu na první instanci. To se může opakovat několikrát. Nadřízený orgán může rozhodnutí rušit vlastně opakovaně. Proti těmto rozhodnutím je pak ještě možné podat žalobu k soudu. Soud opět nemá povinnost ve věci rozhodnout, ale může rozhodnutí odvolacího orgánu rušit a vrátit zpátky. Stačí najít jednu chybu, nemá povinnost ani zkoumat všechny body žaloby.

Ping pong uvedený výše, nejprve mezi stavebním úřadem a odvolacím orgánem a dále mezi odvolacím orgánem a soudem se může opakovat několikrát. Navíc ještě do odvolání vstupují i přezkumy závazných stanovisek dotčených orgánů, které proces natahují a natahují.

To už v budoucnu nebude možné. Nový stavební zákon zavede novinky jako například princip apelace. Odvolací orgán tak bude muset vždy věcně rozhodnout: rozhodnutí potvrdit, nebo změnit, nebude přípustné rozhodnutí zrušit a věc vrátit prvoinstančnímu úřadu. Správní soud pak také bude moci nejen zrušit napadené správní rozhodnutí, ale napadené správní rozhodnutí i změnit, aniž by bylo potřeba vracet případ zpět stavebnímu úřadu. Zákon zavede také povinnost soudu projednat všechny žalobní body, aby se neopakoval neustálý koloběh žalob se stále stejnými žalobními body, k nimž se soud dosud nevyjádřil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.