Ministryně Dostálová: Práce na rekodifikaci veřejného stavebního práva běží podle harmonogramu

22.09.2019 7:35

Ministerstvo pro místní rozvoj pokračuje na rekodifikaci veřejného stavebního práva, přičemž se drží obsahové linie z věcného záměru schváleného Vládou ČR v červnu letošního roku. Nyní probíhají intenzivní interní diskuze nad prvními paragrafy nového stavebního zákona. Ten by měl být schválen v roce 2020 a účinnosti nabýt postupně v roce 2021.

Ministryně Dostálová: Práce na rekodifikaci veřejného stavebního práva běží podle harmonogramu
Foto: MMR
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

„Přes prázdniny byl vytvořen draft paragrafového znění nového stavebního zákona. Těší mě, že nedochází k žádným nečekaným zdržením a že se držíme dohodnutého harmonogramu. Práce na rekodifikaci veřejného stavebního práva úspěšně pokračují a jsme na nejlepší cestě k tomu, aby nový stavební zákon, který v mnohém usnadní život jak malým, tak velkým stavebníkům vstoupil na jaře 2021 v účinnost,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Právě ukončená analýza potvrdila problém s podjatostí. Počet podaných námitek systémové podjatosti úřadu u prvoinstančních stavebních úřadů činil 166, u druhoinstančních 25. I to byl jeden z důvodů, proč MMR navrhlo vyčlenění stavební správy ze spojeného modelu a vytvoření Nejvyššího státního stavebního úřadu jako ústředního orgánu státní správy.

Důležitý pokrok bude učiněn také v oblasti digitalizace, a to nad rámec původního záměru. Původně bylo počítáno jen se třemi typy úložiště – nově k nim přibude i živý digitální systém usnadňující celý proces všem účastníkům stavebního řízení. Dojde tak k zásadnímu posílení E-Governmentu v ČR, vzniknou datová úložiště, softwarová řešení i hardwarová podpora úřadům. Vznikne tak komplexní aktivní efektivní systém. Veřejně dostupné budou anonymizované informace o stavu řízení. Pro účastníky, jejich zástupce a orgány veřejné správy bude veden plnohodnotny´ elektronicky´ správní spis, ktery´ nahradí spis papírovy´. Spolu s ním bude zavedena možnost elektronického podání do informačního systému, včetně projektové dokumentace a dalších příloh. Zřízena bude i služba sledování řízení o vlastněny´ch nemovitostech. Počítá se rovněž s vytvořením národního geoportálu územního plánování, kde budou v elektronické podobě dostupné výstupy z územně plánovací činnosti, a digitální technické mapy, v níž budou právně závazny´m způsobem zaneseny inženy´rské sítě a další prvky technické infrastruktury v území.

Mezi základní cíle rekodifikace veřejného stavebního práva patří zrychlení a zefektivnění povolovacích procesů, reforma stavební správy založená na vyčlenění stavební správy ze spojeného modelu, sjednocení stavebních úřadů a vytvoření Nejvyššího stavebního úřadu jako ústředního orgánu státní správy, redukce dotčených orgánů s cílem maximální integrace dotčených orgánů do Nejvyššího stavebního úřadu, a především pak skutečnost, že si občan zajde na „jeden úřad, kde získá jedno razítko a jedno povolení“, případně pak dojde k jednomu odvolání a jedné žalobě.

Předpokládaný harmonogram paragrafového znění stavebního zákona:
2019/07-11 Zpracování návrhu stavebního zákona a změnového zákona (paragrafového znění)
2019/12 Meziresortní připomínkové řízení k návrhu zákona
2020/01 Vypořádání připomínek z meziresortního připomínkového řízení, řešení rozporů
2020/02-03 Projednání návrhu zákona v komisích a plénu Legislativní rady vlády a úprava materiálu dle jejích připomínek
2020/04 Schválení návrhu zákona vládou (vládní návrh zákona)
2020/04 Předložení vládního návrhu Parlamentu
2020/05-09 Projednání zákona v Poslanecké sněmovně
2020/10 Projednání zákona v Senátu
2020/11 Podpis prezidenta republiky
2020/12 Publikace ve Sbírce
2021/01-12 Legisvakanční lhůta, platnost zákona
2021/01-12 Účinnost zákona (postupně v rámci této lhůty)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…