Ministryně Hubáčková: Navrácení funkce ekosystémům poškozeným zejména lidskou činností

12.10.2022 19:47

Projev na 30. schůzi Senátu dne 12. října 2022. Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o obnově přírody.

Ministryně Hubáčková: Navrácení funkce ekosystémům poškozeným zejména lidskou činností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková směřuje na jednání vlády

Děkuji, hezké odpoledne, vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, milé kolegyně, milí kolegové, dnes je mou milou povinností naposled před vás předstoupit v obou rolích a představit vám Návrh nařízení EP a Rady o obnově přírody. 20. května 2020 představila EK strategii EU v oblasti ochrany biologické rozmanitosti do roku 2030. 22. června tohoto roku pak představila EK velmi ambiciózní legislativní návrh na obnovu přírody v EU. 

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
Jedním z cílů této strategie a i aktuálního legislativního návrhu je navrácení funkce ekosystémům poškozeným zejména lidskou činností. Jedná se o reakci na vážné problémy, jimž příroda a biologická rozmanitost nejen v Evropě, ale v celém světě čelí. A tento legislativní návrh má značný potenciál přispět k efektivní adaptaci evropské krajiny na probíhající změnu klimatu.

Já vnímám tento návrh jako velmi důležitý a velmi vhodně zacílený. Zároveň tento materiál koresponduje se strategickými dokumenty na naší úrovni národní, to znamená je v souladu se státní politikou životního prostředí, strategií ochrany biologické rozmanitosti či státním programem ochrany přírody a krajiny. V současné době ministerstvo životního prostředí řídí diskusi členských států v rámci pracovní skupiny Rady, protože předsedáme EU v tomto pololetí. A jednání nejsou jednoduchá, snažíme se v projednávání dosáhnout aspoň nějakého pokroku a shody. I z těchto prvních jednání je zjevné, že plnění návrhem stanovených povinností bude vyžadovat značné finanční náklady, personální kapacity a adaptaci stávajících postupů v oblasti sledování stavu biodiverzity, jejího hodnocení a plánování vhodné péče o přírodu a krajinu. Bude též třeba zajistit, aby provádění návrhu bylo mezi jednotlivé členské státy spravedlivě rozděleno a aby byla zohledněna specifika a problémy jednotlivých členských států. A v tomto ohledu bude velmi zásadní a velmi důležité zajistit dostatečné financování z prostředků na úrovni EU, které v současné době vzhledem k nastavení víceletého finančního rámce neposkytuje dostatečný prostor. Na tyto skutečnosti ostatně poukázal ve svém doporučení jak výbor Senátu pro EU, tak i výbor pro evropské záležitosti PS. Silnou stránkou návrhu je jeho komplementarita se stávajícími evropskými předpisy v oblasti ochrany přírody. Stejně jako zaměření na některé ekosystémy a druhy, které jsou v současnosti v intenzivně využívané krajině nejvíce ohroženy.

Co to představuje? Představuje to pro nás výzvu zpracovat důležitý nástroj, a to Národní plán na obnovu přírody, který by měl umožnit prioritizaci stanovení zásad pro plánování opatření obnovy podle specifik jednotlivých členských států. A v tomto ohledu poskytovat členským státům potřebnou flexibilitu.

Věřím, že návrh bude vnímán především jako příležitost reagovat na neuspokojivý stav naší krajiny, přispět ke zmírnění dopadu změny klimatu včetně dopadu na její hospodářské využívání, zejména zemědělských a lesních ekosystémů, posílení ekosystémových služeb včetně zvýšení retence vody v krajině, zlepšení prostředí sídel s pozitivními efekty z hlediska obyvatel, atraktivity území a další.

Ministerstvo životního prostředí je jako gestor návrhu připraveno diskutovat způsoby provádění návrhu s mnoha partnery, protože bez zapojení všech klíčových aktérů a shody nad tím, jak pomoci obnově naší krajiny, by se celkový úspěch rozdělil jen na nějaké dílčí plnění. Je to velmi ambiciózní návrh, který je stále ještě projednáván a blíže je možno se seznámit a diskutovat i na jednotlivých seminářích, které k tomuto tématu pořádá ministerstvo životního prostředí.

V tuto chvíli děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošarová (SPD): Jedno smutné výročí

10:04 Pošarová (SPD): Jedno smutné výročí

Zítra uplyne 20 let od vstupu CR do Evropské unie (EU), o kterém tehdy rozhodla necelá polovina oprá…