Ministryně Maláčová: Bilance uplynulého roku z hlediska mého resort

05.01.2020 20:33

Komentář na facebookovém profilu k uplynulému roku

Ministryně Maláčová: Bilance uplynulého roku z hlediska mého resort
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Přeji všem hezkou neděli!

Doufám, že jste prožili klidné Vánoce v příjemné atmosféře a s lidmi, které máte rádi. Za sebe ještě jednou moc děkuji za vaše přání. Věřte, že se mi podařilo konečně vypnout...

Vánoční pohodu mi zkalila jen zpráva o úmrtí paní Táni Fischerové. Vím, jak se zasazovala za zdravotně postižené a sociálně slabé, zanechala za sebou v české společnosti výraznou stopu. Její odchod mě velice mrzí.

Možná jste si všimli, jakou pochvalu minulý čtvrtek vysekl naší vládě pan prezident, například za vyšší důchody nebo minimální mzdu. A proto mi dovolte bilanci uplynulého roku z hlediska resortu, který řídím.

VYŠŠÍ DŮCHODY

Důchody jsme k 1. lednu zvýšili víc, než o zákonem stanovenou valorizaci, kterou v minulém volebním období prosadila ČSSD - a to v průměru o 900 Kč. To znamená nárůst o 6,7 %! Navýšení důchodů bude nejvyšší v historii. Průměrný starobní důchod, který dosud činil 13 500 Kč, by měl nyní dosahovat 14 400 Kč.

VYŠŠÍ MINIMÁLNÍ MZDA

Další historicky nejvyšší navýšení se týká také minimální mzdy. Její úroveň vzroste z dnešních 13 350 Kč o 1 250 Kč na 14 600 Kč. Minimální mzda se tak zvýší na 40,5 % průměrné mzdy. Společně s úrovní nejnižšího výdělku dojde také k růstu nejnižších úrovní zaručené mzdy, a to o 1 250 až 2 500 Kč měsíčně.

PROPLÁCENÍ PRVNÍCH 3 DNŮ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI

S účinností od 1. července 2019 došlo ke změně v zákoníku práce, která přinesla zrušení tzv. karenční doby. Zároveň bylo obnoveno proplácení prvních tří dnů dočasné pracovní neschopnosti náhradou mzdy, platu nebo odměny z dohody ve výši 60 % průměrného výdělku.

RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK

To je, jak víte, moje srdcovka. Celková výše rodičovského příspěvku se po 12 letech bez navýšení zvýšila od 1. 1. 2020 celkově o 80 000 Kč, a to z dnešních 220 000 na 300 000 Kč, u vícerčat dojde k navýšení celkové částky z 330 000 na 450 000 Kč.

DĚTSKÉ SKUPINY A JESLE

První dětské skupiny začaly vznikat v roce 2014. Aktuálně tuto službu péče o dítě poskytuje 988 dětských skupin s kapacitou 12 921 míst, na kterých se mohou děti střídat. Do roku 2021 by mělo vzniknout dalších 250 dětských skupin s kapacitou 3 tisíce míst.

PŘÍSPĚVEK NA PÉČI

Novelou zákona o sociálních službách jsme významně zvýšili příspěvky na péči pro osoby ve III. a IV. stupni závislosti, které nevyužívají pobytové sociální služby. Pro osoby ve IV. stupni závislosti (úplná závislost) z dosavadních 13 200 Kč na 19 200 Kč a pro osoby ve III. stupni závislosti (těžká závislost) z 9 900 Kč na 13 900 Kč u dětí a z 8 800 Kč na 12 800 Kč u dospělých.

DOFINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

Kraje dostaly jednu miliardu korun navíc na pokrytí nárůstu platů a mezd a také k navýšení zvláštních příplatků za směnnost. Dotace tak dosáhla rekordní výše 16,78 mld. Kč. Mimo to bylo navíc uvolněno o 90 mil. Kč více pro služby s nadregionální či celostátní působností a pro dofinancování výpadku v rámci tzv. individuálních projektů dalších 1,5 mld. Před Vánocemi jsme k připomínkám vyslali novelu, která má financování sociálních služeb stabilizovat.

PLATY VE VEŘEJNÝCH SLUŽBÁCH A SPRÁVĚ A STÁTNÍ SLUŽBĚ

Platy zaměstnanců ve veřejné sféře vzrostou plošně o 1 500 Kč. Ti nejhůře placení si polepší ještě více, protože dojde ke zrušení 1. platové tabulky, kam tito zaměstnanci spadají. Týká se to např. kuchařů, vrátných, pracovníků v příspěvkových organizacích, v kultuře a také nezdravotnického personálu ve většině zdravotnických zařízení.

FINANČNÍ PODPORA PROJEKTŮ

Ministerstvo realizuje desítky projektů, díky kterým se zvýší kapacita pobytových zařízeních sociálních služeb - domovy pro seniory, domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy se zvláštním režimem, chráněná bydlení a týdenní stacionáře.

Myslíme i na lidi s poruchou autistického spektra, podporujeme i mobilitu a zdokonalujeme politiku zaměstnanosti.

eNESCHOPENKA

V týdnu jsme nastartovali nový digitalizační projekt, o kterém se na Ministerstvu práce a sociálních věcí mluví od roku 2011. A přestože příslušný zákon byl schválen až loni v červnu a my měli na realizaci pouze půl roku, ostrý provoz jsme zahájili 1. ledna a já si vážně myslím, že se eneschopenka stane brzy miláčkem lékařů. Spousta z nich už mi napsalo, že jsem měla pravdu.

Odpusťte mi obsáhlou bilanci, nechci se chlubit, zvlášť když jsem leckde měla i smělejší představy, a také proto, že nás toho ještě spousta čeká. Ale až zase opozice spustí mantru o vládě, která nic nedělá a rozhazuje prachy, bude fajn vědět, co a pro koho jsme ve skutečnosti udělali. Sami víte, že vládnutí s naším koaličním partnerem není procházka růžovou zahradou. Budu proto ráda, když budeme mít dál vaši podporu.

Přeji Vám ještě jednou úspěšný rok 2020, hlavně hodně zdraví a spokojený život!

Vaše

Jana Maláčová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…