Ministryně Maláčová: Budeme potřebovat OSPODy a soudy, které rozhodují rychle a osvíceně

24.07.2020 19:33

Komentář na facebookovém profilu k rozvodům

Ministryně Maláčová: Budeme potřebovat OSPODy a soudy, které rozhodují rychle a osvíceně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Dítě na prvním místě. Jak skvělý by byl svět, kdyby tohle fungovalo na 100 %! Šťastné dětství bohužel neprožije každý z nás. Třeba šikana ve škole dokáže dětem i rodičům pěkně zatopit. Ale to se dá ještě při dobré vůli zvládnout. Daleko horší jsou hádky mezi rodiči, rozvodové tahanice, týrání… A mohla bych pokračovat.

Tam, kde rodiče nemají zájem společně se dohodnout, přichází na scénu OSPODy a soudy. Kámen úrazu je v tom, že ani tyhle instituce nevyřeší všechno. Soudy jsou přetížené, nemají specializaci na rodinné právo a OSPODy se také nedokážou vždycky vyhnout přešlapům. Jednání se protahují, zvláště když rodiče hází špínu jeden na druhého. A kde je dítě?

Sešla jsem se s vládní zmocněnkyní pro lidská práva Helenou Válkovou, která navrhuje vznik institutu dětského ombudsmana. Rozumím tomu, že jí stejně jako mně záleží na právech dětí, ale další nová funkce nás nespasí. Tahle kupa problémů potřebuje systémovou změnu. Od výchovy ke zodpovědnosti až po širokou nabídku preventivních služeb pro ohrožené rodiny. A když už i pak budeme potřebovat OSPODy a soudy, tak takové, které rozhodují rychle a osvíceně. Především na tom musíme společně pracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…