Ministryně Maláčová: Druhá šance na mimořádné odměny pro sociální služby

13.07.2020 7:32

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyhlásilo druhé kolo dotační výzvy na mimořádné odměny pro zaměstnance v sociálních službách.

Ministryně Maláčová: Druhá šance na mimořádné odměny pro sociální služby
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Jana Maláčová (ČSSD) v televizi Prima

V prvním kole si podalo žádost na odměny pro zaměstnance celkem 76 % poskytovatelů sociálních služeb v objemu více než 2 miliardy Kč. MPSV chce umožnit i zbylým poskytovatelům získat dotaci na odměny, aby jemohli vyplatit všem zaměstnancům, kteří po dobu krize, tedy v období od 13. března do 31. května, pečovali o klienty v sociálních službách.

„Někteří poskytovatelé sociálních služeb bohužel nestihli požádat o dotaci na odměny pro své zaměstnance. Ale já chci, aby za svou vytrvalost a snahu překonat náročné období byli skutečně odměněni všichni lidé, zaměstnaní v sociálních službách. Proto jsme se rozhodli, že těmto sociálním službám dáme druhou šanci zažádat si o mimořádné odměny,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

V prvním kole si podalo žádost 1653 z 2163 poskytovatelů. To znamená, že si požádalo 76 % všech poskytovatelů. MPSV tedy obdrželo žádosti na podporu zaměstnanců v 4394 z celkově 5765 registrovaných sociálních služeb. V prvním kole tak byly podány žádosti na dotaci v celkovém součtu 2 030 394 917 Kč. Přehled úspěšných žádostí naleznete ZDE.

Někteří poskytovatelé však žádost podat nestihli, a to zejména z dále uvedených organizačních nebo technických důvodů:

  • nestihli zpracovat přehled odpracovaných hodin u svých zaměstnanců;
  • organizace neměla zřízenou datovou schránku nebo elektronický podpis;
  • nebyl zajištěn aktuální přístup do OK systému (u nově vzniklých organizací nebo u těch, kde došlo k personálním změnám);
  • organizace neobdržela od MPSV informační e-mail o dotačním titulu, kvůli neaktuálním nebo chybně zadaným kontaktním údajům v registru apod.

Jak se bude odměňovat?

Dotace je určena pro všechny zaměstnance v sociálních službách, které si doposud o tento druh podpory nepožádaly, kromě zdravotnických pracovníků, které nelze touto dotací vyplatit (gesce Ministerstva zdravotnictví).

tabulka

Podle zákona poté musí být dotační titul zveřejněn po dobu alespoň 30 dní.

Poskytovatelé sociálních služeb mohou žádat o tuto dotaci od 10. července 2020. Bližší podmínky naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie