Ministryně Maláčová: Pan Kubera se nestyděl za to, že je politik

27.01.2020 9:09

Komentář na facebookovém profilu k událostem uplynulého týdne.

Ministryně Maláčová: Pan Kubera se nestyděl za to, že je politik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Omlouvám se za pozdní hlášení. Byla jsem na rodinné oslavě .

Bohužel v nás všech ale stále ještě doznívá dost smutný týden. Požár domova pro hendikepované ve Vejprtech nám připomněl, jakou odpovědnost máme za ty, co jsou limitováni v možnosti pomoci si sami. Obdivuji zaměstnance sociálních zařízení, kteří ze sebe vydávají maximum, a přitom jsou ohodnoceni hůře než mnohé jiné, „pohodovější“ profese. Je naším úkolem tento stav měnit. Také je nutné více investovat do zabezpečení těchto budov, zejména protipožárního, a do jejich lepšího propojení s institucemi v integrovaném záchranném systému. Takových výdajů není nikdy škoda. Úroveň každé společnosti se pozná podle toho, jak se stará o ty nejslabší. já mám velkou radost, že v pátek z Ministerstva prace a sociálních věcí do Vejprt odešla mimořádná dotace ve výši 5 milionů Kč!

Také si stále nemůžu zvyknout na to, že mezi námi není Jaroslav Kubera. Vím, že se mnozí ptají, jestli ten smutek z odchodu politického soupeře nehrajeme. S panem Kuberou nás názorově opravdu dělily miliony světelných let. Ale to neznamená, že mi nebude chybět jeho pošťuchování a špičkování. Jak to vysvětlit… Politika je zvláštní prostředí, plné problémů, útoků, konfliktů a stresu. Proto je radost narazit na někoho, kdo se nebere tak vážně a dokáže situaci odlehčit. Nemluvě o tom, že pana Kuberu politika bavila, neměl ji na háku a nestyděl se za to, že je politik. A velmi jsem si cenila toho, že pan předseda Senátu vždycky držel slovo. Prostě profesionál každým coulem.

Abych ale taky zmínila něco radostnějšího. Prvním čtením ve Sněmovně prošla novela zákoníku práce, jež má umožnit vznik sdílených pracovních míst. Sice se budeme muset vypořádat se spoustou připomínek z různých stran, ale věřím, že záměr odsouhlasený odbory i zaměstnavateli podpoří také poslanci. Systém na podporu částečných, flexibilních úvazků pomůže především maminkám s malými dětmi a seniorům. Dalším cílem předlohy je snížit administrativu. Zpřesnit se mají také podmínky pro výpověď, kterou dá pracovník kvůli přechodu na jinou práci. Novela by navíc zvýšila jednorázové odškodnění pozůstalých po pracovníkovi, který zemřel v práci.

Začala jsem hendikepovanými ve smutném tónu, skončím trochu příjemněji. Chci vás ještě jednou pozvat do atria našeho ministerstva. Až do 23. února máte možnost zhlédnout výstavu obrazů Ondřeje Kmoška „Osvícení“. Je opravdu úžasná. Autor zapálený pro věc sám pracoval s mentálně postiženými a po dobu dvaceti let je maloval. Na obrazech pak vidíte přehlídku duší, nálad, pocitů i životních příběhů. Vždycky, když jdu kolem, cítím, jak mi dodávají energii vrhat se do dalších a dalších zápasů. Zkuste přijít, třeba vás nakopnou podobně.

Vaše Jana Maláčová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky