Ministryně Maláčová: Pokud nezaměstnanost masově naroste, musíme radikálně zvýšit podporu

14.06.2020 20:54

Komentář na facebookovém profilu k událostem končícího týdne

Ministryně Maláčová: Pokud nezaměstnanost masově naroste, musíme radikálně zvýšit podporu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Přeji všem hezkou neděli, a držím palce všem, kteří v posledních dnech čelí velké vodě. Situaci nonstop sledujeme, a pokud na místě vzniknou jakékoli sociální problémy, budeme je za MPSV okamžitě řešit.

Klimatická krize nám ale zatím pěkně zatápí hlavně suchem a i proto jsem včera s tisíci dalšími lidmi šla Protestní pochod Za vodu pro lidi! mezi Uherským Ostrohem a Moravským Pískem. Má se tu těžit štěrkopísek a hrozí, že se tím otráví vodní zdroj pro 140 tisíc lidí. Proti tomuhle šílenému nápadu je 60 okolních obcí i Jihomoravský kraj a já udělám, co bude v mých silách, aby se lidé nemuseli bát a těžba byla zastavena. A když už jsem byla na Slovácku, tak jsem nemohla vynechat návštěvu u babičky. To je vždycky balzám na duši.

Mysleme na klienty a pracovníky sociálních služeb

Tento týden jsem vyrazila do domovů pro seniory v Mitrově a Křižanově na Vysočině. Jejich zaměstnanci jsou pro mě – stejně jako pracovníci všech sociálních služeb – hrdinové z první linie. Proto mě překvapily stížnosti zaměstnanců z jiných zařízení, že na ně šéfové zapomněli s odměnami, na které jsme vyčlenili přes pět miliard! Z výzvy, jež platí do pondělí, se zatím nevyčerpalo všechno, proto mi prosím ještě jednou pomozte předat tento apel dál. Byla by škoda, kdyby ty peníze k pracovníkům v sociálních službách nedoputovaly.

Pan Pavel z Centra sociálních služeb Tloskov, na jehož Rádio Tloskov jsem vás už upozornila, pak ke mně měl originální prosbu: abychom „nedeinstitucionalizovali“ domov, v němž žije. Potvrdil mi, že zběsilé rušení této péče, po němž někteří volají, by mohlo způsobit víc škody než užitku. Myslím si, že transformace nebo deinstitucionalizace je dobrá věc pod podmínkou, že to lidem, o které jde, zlepší život.

Anketa

Petr Nečas nebo Robert Šlachta. Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 16218 lidí

Pracovní místa a rodiny

Pojďme ještě k tomu, co se odehrálo na vládě a v Senátu. Kolegy ministry jsem přesvědčila o potřebě prodloužit Antivirus A, pomáhající provozům, které Covid-19 uzavřel. Jsou místa, kde stále ještě platí nucená karanténa, firmy stojí a potřebují udržet své zaměstnance.

Kurzarbeit nám pomáhá brzdit nezaměstnanost. Počet pracovních míst, která jsme podpořili, se už pohybuje kolem milionu. Děláme ale i další věci, abychom zabránili propouštění: například jsme přistoupili k odkladu a odpuštění plateb sociálního pojištění. Senát má sice jinou představu, komu všemu to umožnit, ovšem podle nás jsou stěžejní malé české firmy do 50 zaměstnanců, kterých je v Česku drtivá většina. Spor rozsekne Sněmovna, ale nemám strach, že by vládní návrh neprošel.

Pro ty, co přesto o práci přijdou, chceme nabídnout na Úřadech práce rychlejší servis s menší byrokracií. Tlačím na digitalizaci agend, a pokud nezaměstnanost masově naroste, musíme radikálně zvýšit podporu. Lidé, kteří celý život pracovali, nemůžou kvůli koronaviru skončit na 8500 korunách podpory.

Pro příští měsíce je pro mě prioritou vedle boje s nezaměstnaností také podpora rodin, úplných i neúplných. Proto mne potěšilo, že i Senátem prošla novela Zákoníku práce, první po pěti letech. Zjednoduší se čerpání dovolené, budou se vyplácet spravedlivější renty pracovníkům s podlomeným zdravím a odškodnění pozůstalým po těch, kteří podlehli pracovním úrazům. Hlavně se ale zavádí sdílené pracovní místo, které vedle seniorů nebo studentů pomůže hlavně pracujícím maminkám.

Přeji vám pokud možno klidný nastávající týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…