Ministryně Marksová: Andrej Babiš - z Čapího hnízda poprvé v realitě?

02.09.2016 12:58

Gratuluji kolegovi Babišovi k první návštěvě sociálně vyloučené lokality. Mluvil prý při ní o "šílené Marksové, která za to všechno může". Takže bychom si asi měli pár věcí vysvětlit.

Ministryně Marksová: Andrej Babiš - z Čapího hnízda poprvé v realitě?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Já osobně jsem viděla vyloučené lokality dávno předtím, než jsem se stala ministryní. Také jsem navštívila dětské domovy, domovy pro seniory i zdravotně postižené. Mluvila jsem s maminkami v mateřských centrech po celé zemi a učila handicapované studenty na "Jedličkárně". Narozdíl od A. Babiše nepotřebuji předvolební kampaň ke zjištění, co lidé potřebují a jak žijí.

Konkrétně ve Varnsdorfu jsme byli s kolegy Chovancem a Dienstbierem před více než dvěma lety. Zaujalo mě především obrovské množství dětí všeho věku, které tam bezprizorně pobíhaly. A naprosto mě ohromilo, že obec v té době pro ně nedělala VŮBEC NIC-nebylo tam žádné zařízení, kde by mohly smysluplně trávit volný čas či se doučovat do školy. Ministerstvo má na takové projekty k dispozici peníze. Ale v jednotlivých obcích to musí politici pak zařídit sami.

Já se totiž nebavila jen s "bílou" stranou ulice, ale i s tou druhou, s romskými dětmi. Které by takové zařízení uvítaly. A. Babiš se jich 1. září dopoledne ptal zjevně jen na to, proč nejsou ve škole - no, každý člověk žijící v reálném světě ví, že první školní den leckde nefunguje družina a děti jdou v 9 domů ;-).

Jestli kolega skutečně mluvil o "šílené Marksové, která za to všechno může", tak to je fascinující: jak asi já mohu za situaci, která se tady posledních 20 let postupně vytvářela? Kdy řada obcí ve spolupráci s realitkami začala Romy, kteří ztratili možnost výdělku se svoji nízkou kvalifikací, sestěhovávat do poloprázdných sídlišť a vytvářet ghetta? A nikdo tam celá leta s těmi lidmi nepracoval, ani s dospělými, ani s dětmi? Můžu za rozhodnutí minulých pravicových vlád, které vytvořily podmínky pro výhodný obchod s chudobou na ubytovnách? Za to, že exministr Drábek zničil jakž takž fungující systém sociální práce na obcích a nesmyslně převedl práci s těmi nejchudšími na úřady práce, ale zároveň drasticky zmenšil počet pracovnic? Moje ministerstvo už předložilo několik legislativních návrhů na zlepšení této situace. Jejich účinek se ale neprojeví hned, nikdo z nás nemá kouzelný proutek, který vše zlepší ze dne na den.

Stěžejním zákonem, který postupně umožní zredukovat sociálně vyloučené lokality a definitivně skončit byznys s chudobou, je zákon o sociálním bydlení. Očekávám, že náhle osvícený ministr financí bude první, kdo ho radostně podpoří. A kdo nám na vládě konečně po roce schválí 300 pracovníků, kteří nám stále chybí na úřadech práce na hmotné nouzi. Dosud kolega smysl jejich existence - sociální práce a zároveň kontroly - nechtěl pochopit. Teď bude jistě s "šílenou Marksovou" souhlasit.

A ještě vzkaz na konec: zajeďte si, kolego Babiši, do "cikánského pracovního tábora v Letech" osobně. A hlavně na hromadný hrob dětí v nedalekých Mirovicích. Od každého jednoho - a je tam kolem 100 jmen - je tam datum narození i úmrtí. Že by se upracovaly k smrti?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…