Ministryně Marksová: Kolem dětského ochránce práv jsou ještě nejasnosti

14.06.2015 7:32

Nejen o tématu veřejného ochránce práv dětí jednala ve Vídni ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Česká republika na rozdíl od Rakouska dětského ombudsmana nemá, v současné době se ale formulují teze věcného návrhu zákona, které by jeho zavedení umožnily. V tomto týdnu ministryně navštívila i Ženevu, kde vedla českou delegaci na 104. setkání Mezinárodní konference práce.

Ministryně Marksová: Kolem dětského ochránce práv jsou ještě nejasnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

„Co se týče dětského ochránce práv, není zatím jasné, zda bude založen specializovaný úřad, který bude mít samostatného ombudsmana, či zda bude v rámci stávajícího úřadu veřejného ochránce práv zaveden nový útvar, který by řídil ombudsmanův zástupce,“ uvedla ministryně Marksová.

Návrh zákona by mimo jiné měl upravit působnost orgánu pro monitoring implementace Úmluvy o právech dítěte, včetně citlivého šetření jednotlivých stížností dětí („ombudsman pro děti“). Dětský ombudsman by měl dále působit k ochraně dětí před jednáním úřadů a dalších institucí, pokud je toto jednání v rozporu s právem a neodpovídá principům demokratického právního státu a dobré správy, chránit by je měl i před nečinností úřadů. Rovněž by měl být oprávněn vstupovat například do řízení, ve kterém je rozhodováno o umístění dítěte do cizí péče.

Ministryně Marksová se spolkovou ministryní rodiny a mládeže Sophií Karmasin jednala dále o ochraně dětí před násilím, diskutovaly o povinných konzultacích/mediacích rodičů před nesporným řízením o rozvodu manželství a probíraly i otázku tělesných trestů.

Z Vídně odcestovala ministryně do Ženevy, kde se zúčastnila summitu Klimatické změny a svět práce. V rámci pracovního programu se setkala se seniorním poradcem Mezinárodní organizace práce Luďkem Rychlým a s albánským ministrem práce a sociálních věcí Blendi Klosim. „S albánským ministrem jsme se věnovali převážně bilaterální dohodě o sociálním zabezpečení, budování pracovního trhu, zkušenostem z transformace a technické expertize v otázkách čerpání EU fondů na programy podpory zaměstnanosti a sociální politiky,“ uvedla ministryně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.