Ministryně Schillerová: Navrhuji prodloužit období, za které může být poskytován kompenzační bonus

22.04.2020 20:57

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 22. dubna 2020, návrh zákona o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2.

Ministryně Schillerová: Navrhuji prodloužit období, za které může být poskytován kompenzační bonus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, dobrý den. Dovolte mi, abych stručně připomenula cíl zákona o kompenzačním bonusu, který je teď navrženým zákonem měněn.

Tento zákon byl Parlamentem schválen ve velmi operativním režimu před dvěma týdny a já bych ráda na tomto místě všem poděkovala za spolupráci při jeho projednání a schválení, neboť jsou to především podnikatelé v České republice, kterým jsme díky tomu mohli rychle a účinně pomoci.

Kompenzační bonus je poskytován osobám samostatně výdělečně činným s výjimkou těch, které jsou účastny na nemocenském pojištění jako zaměstnanci, a podmínkou jeho poskytnutí je skutečnost, že podnikatelská činnost žadatele byla zcela nebo zčásti znemožněna aktuálními událostmi souvisejícími s koronavirem. Kompenzační bonus je poskytován ve výši 500 korun za každý den v rámci bonusového období od 12. března do 30. dubna 2020, pokud osoba v daný den splňuje podmínky pro jeho poskytnutí. Celkově může tedy podnikatel v současnosti obdržet částku až 25 tisíc.

A jaká jsou aktuální čísla z finanční správy? Do pondělí 20. dubna 2020 obdržely finanční úřady téměř 260 tisíc žádostí o vyplacení kompenzačního bonusu. Od minulého čtvrtka přikázaly finanční úřady vyplatit žadatelům částku v celkové výši více než 5,2 miliardy korun. První podnikatelé tak obdrželi peníze na účet již třetí den (s důrazem) po účinnosti zákona, což považuji za důkaz toho, že tento projekt funguje velmi dobře.

S ohledem na skutečnost, že omezení hospodářské činnosti v souvislosti s koronavirem nadále trvají, navrhuji prodloužit období, za které může být poskytován kompenzační bonus, a tím pokračovat ve zmírňování dopadů omezení hospodářské činnosti na osoby samostatně výdělečně činné. A právě to je cílem předloženého návrhu zákona.

Návrh zákona vytváří druhé bonusové období od 1. května do 8. června 2020, tedy do dne, kdy je podle současných předpokladů očekáváno ukončení klíčových opatření, která omezují zejména činnost provozoven osob samostatně výdělečně činných. S ohledem na nemožnost zcela najisto predikovat, zda nebude nutné ponechat část omezujících krizových opatření v platnosti i po tomto datu, se navrhuje upravit též třetí bonusové období, v jehož případě bude určení přesné délky ponecháno na úpravě nařízením vlády za předpokladu, že omezující opatření budou nadále trvat, nejdéle však do 31. srpna 2020. Ostatní parametry poskytování stávajícího kompenzačního bonusu, tedy zejména okruh osob, které na něj mohou mít nárok, jakož i jeho výše, zůstávají zachovány. Dopady na státní rozpočet se předpokládají s ohledem na počet osob samostatně výdělečně činných v maximální výši 13 až 14 miliard za období poskytování kompenzačního bonusu, tzn. od 1: května do 8. června.
Dovoluji si ještě poznamenat, že na návrhu se podíleli tady zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu, Asociace malých a středních podniků a živnostníků a Komory daňových poradců. Děkuji vám za pozornost a dovoluji si požádat o podporu tohoto návrhu. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.