Ministryně Schillerová: Soudy dávají dlouhodobě českému státu za pravdu

22.02.2020 9:10

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) uhájil celkem 2,7 miliardy Kč ve dvou soudních sporech se společnostmi TH system a.s. a První novohradecká, a.s.. Obě společnosti po státu požadovaly náhradu údajné škody, která měla být způsobena postupem státních orgánů.

Ministryně Schillerová: Soudy dávají dlouhodobě českému státu za pravdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

„Česká republika je v posledních letech velmi úspěšná jak v mezinárodních arbitrážích, tak tuzemských soudních sporech. Soudy dávají dlouhodobě českému státu za pravdu a jsem ráda, že tomu taky bylo i tentokrát,“ ohodnotila rozhodnutí soudů ministryně financí Alena Schillerová.

„Náš úřad uhájil další miliardy v zájmu státu a obě vyhrané soudní pře se řadí k mnoha dalším úspěchům na právním poli. Pravidelně v právních sporech dosahujeme úspěšnosti přes 90 % a šetříme tak peníze daňových poplatníků. V tuzemských sporech zastupujeme zájmy státu výhradně vlastními zaměstnanci“, uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Společnost TH system a.s., která byla významným distributorem výpočetní techniky v ČR, tvrdila, že v důsledku údajného nesprávného úředního postupu Finančního úřadu ve Fulneku na přelomu století zkrachovala. Z toho důvodu požadovala 1,331 mld. korun jako odškodnění za údajnou škodu. Právní zástupci ÚZSVM ve spolupráci se zastupovaným Ministerstvem financí argumenty protistrany jednoznačně odmítali a navrhli žalobu zamítnout. Městský soud v Praze se s návrhem ztotožnil s tím, že pokud došlo u společnosti TH system ke vzniku škody, bylo to nikoliv vinou finančního úřadu, ale v důsledku sporu mezi zakladateli společnosti TH system se zástupci americké společnosti, s níž mělo v době těsně předcházející dojít k jednání o akvizici. Městský soud v Praze tak vydal pravomocný rozsudek, ve kterém žalobu v plném rozsahu zamítl.

Ve sporu se společností První novohradecká, a.s. o náhradu škody ve výši 1 424 703 980 Kč zastupoval ÚZSVM Ministerstvo spravedlnosti. Šlo o náhradu údajné škody za znehodnocení cenných papírů společnosti Kotva a.s., které byly dle tvrzení žalobce účelově znehodnoceny a za údajné spoluúčasti státních orgánů vyvedeny z konkursní podstaty úpadce Trend – všeobecný investiční fond, a.s. ÚZSVM žalobu od počátku odmítal jako zcela neopodstatněnou a Městský soud v Praze pravomocně rozhodl o zamítnutí žaloby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.