Ministryně Schillerová: Touto fúzí chceme zefektivnit výkon vlastnických práv státu

16.05.2018 16:37

Vláda na svém dnešním jednání schválila záměr fúze společností Český Aeroholding, a.s. a Letiště Praha, a.s. Spojením obou společností formou fúze sloučením, kdy Letiště Praha bude nástupnickou společností, dojde k podstatnému zjednodušení současných vnitroskupinových vztahů a procesů, které se kladně projeví ve větší efektivitě fungování nové společnosti a snížení provozních a administrativních nákladů.

Ministryně Schillerová: Touto fúzí chceme zefektivnit výkon vlastnických práv státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

„Touto fúzí chceme zefektivnit výkon vlastnických práv státu v mimořádně strategické společnosti, jakou pražské mezinárodní letiště bezesporu je. Zároveň odstraníme administrativní zátěž spojenou s chodem více oddělených společností a ušetříme na provozních výdajích,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

„Rozhodnutí vlády o vnitrostátní fúzi sloučením společností velmi vítáme. Na přípravě této fúze jsme dlouhodobě spolupracovali, takže se nám v průběhu posledních dvou let podařilo většinu organizačních a procesních změn postupně realizovat tak, že nyní jsou všechny procesy a organizační struktura již nastaveny na cílový stav po fúzi. Dovršení těchto příprav vnímáme jako pozitivní krok, který nám pomůže odstranit administrativní zátěž spojenou s chodem více oddělených společností. Jedná se zejména o správu vzájemných smluvních vztahů, účetní a controllingové záležitosti či povinnost zpracovávat několik účetních závěrek,“ doplňuje předseda představenstva Českého Aeroholdingu Václav Řehoř.

Ministerstvo financí společnost Český Aeroholding, a.s. založilo a po celou dobu její existence v ní jménem České republiky vykonávalo akcionářská práva. Z důvodu zachování kontinuity a s ohledem na fakt, že Ministerstvo financí disponuje specializovaným útvarem vykonávajícím akcionářská práva ve společnostech strategického významu, bude výkonem akcionářských práv ve společnosti Letiště Praha, a.s. jménem České republiky pověřeno Ministerstvo financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…