Ministryně Šlechtová: Naše vzdušné síly mají v rámci Aliance vysokou prestiž

23.12.2017 22:21

Vzdušný prostor České republiky je pod nepřetržitou ochranou české armády.

Ministryně Šlechtová: Naše vzdušné síly mají v rámci Aliance vysokou prestiž
Foto: Radim Panenka
Popisek: Karla Šlechtová

Ministryně obrany Karla Šlechtová v pátek navštívila 21. základnu taktického letectva v Čáslavi. V doprovodu náčelníka Generálního štábu AČR armádního generála Josefa Bečváře a velitele Vzdušných sil AČR generálmajora Jaromíra Šebesty se seznámila s úkoly základny a provozovanou leteckou technikou.

Karla Šlechtová se zajímala o techniku, výzbroj i výstroj 21. zTL

Na letišti v Čáslavi ministryni obrany Karlu Šlechtovou přivítal velitel základny plukovník gšt. Petr Tománek. Ten ji také v úvodním briefingu seznámil s charakteristikou a historií základny, představil jí leteckou techniku a mimo jiné ji informoval, jaké úkoly bude základna plnit v nadcházejícím roce.

Velitel základny poté seznámil ministryni obrany se systémem zabezpečení vzdušného prostoru území České republiky včetně operačního střediska základny a setkala se s hotovostní směnou NATINAMDS a piloty.

„Hlavním úkolem základny je ochrana vzdušného prostoru České republiky v rámci aliančního integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany nebo v případě potřeby také v rámci Národního posilového systému,“ řekl velitel základny plukovník Tománek.

Nepřetržitá ochrana 24 hodin, sedm dní v týdnu, 365 dní v roce

Do aliančního systému je zařazena dvojice letounů JAS-39 Gripen v nepřetržitém režimu 24 hodin, sedm dní v týdnu. Národní posilovací systém se aktivuje na vyžádání v případě možného zvýšeného rizika. V minulosti již byl několikrát aktivován, například při návštěvě prezidenta USA v České republice Baracka Obamy.

Ministryně obrany se zajímala o konkrétní fungování hotovostní směny a připravenosti pilotů při vyhlášení hotovostního signálu ke cvičnému vzletu. Detaily a konkrétní informace při plnění úkolů ostré pohotovosti doložil Karle Šlechtové velitel 211. taktické letky podplukovník Jaroslav Tomaňa. Dva letouny JAS-39 Gripen pak v rámci cvičného vzletu do několika minut odstartovaly.

V hangáru poté následovala prohlídka letecké techniky a ministryni byly představeny letouny JAS-39 Gripen, L-159 a L-39.

Jedna z prvních pracovních cest ministryně obrany vedla mezi letce

„Naše vzdušné síly mají v rámci Aliance vysokou prestiž, proto jedna z mých prvních pracovních cest vedla právě mezi naše letce a zvolila jsem základnu v Čáslavi,“ řekla ministryně obrany Karla Šlechtová a dodala, že po seznámení se s fungováním zabezpečení našeho vzdušného prostoru může ujistit naše občany, že Česká republika je nepřetržitě chráněna.

„Postupně bych chtěla navštívit všechny vojenské útvary a zařízení naší armády a seznámit se přímo na místě s jejich fungováním, technikou, výstrojí i výzbrojí. V brzké době bych chtěla navštívit Univerzitu obrany v Brně a zajímá mě i Velitelství výcviku - Vojenská akademie ve Vyškově,“ dodala na závěr návštěvy v Čáslavi ministryně obrany Karla Šlechtová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.