Ministryně Valachová: Statut Národního akreditačního úřadu bude v nejbližší době projednávat vláda

30.09.2016 8:35

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová společně s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou a rektory vysokých škol odstartovali nový akademický rok na Akademii múzických umění.

Ministryně Valachová: Statut Národního akreditačního úřadu bude v nejbližší době projednávat vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

Letošní akademický rok přináší začátek významné změny ve vysokoškolském prostředí – v účinnost vstupuje novela zákona o vysokých školách, která zavádí zejména nový systém akreditací. „V tuto chvíli jsme zvládli všechny legislativní nezbytnosti – máme ustavený Národní akreditační úřad s plně funkční Radou i administrativním zázemím i všechny potřebné předpisy, stanovující oblasti vzdělávání, profil absolventa, práci s potřebnými registry. Statut Národního akreditačního úřadu bude v nejbližší době projednávat vláda. Je jasné, že nový systém bude nabíhat postupně,“ zmínila v projevu ministryně školství. 

Nový systém akreditací přináší vysokým školám další zvýšení jejich autonomie – institucionální akreditace umožní školám, aby si samy akreditovaly studijní programy. „Vnímám to jako velkou šanci pro rozvoj vysokých škol i zvyšování kvality vzdělávání. Samozřejmě to znamená i zvýšení odpovědnosti za vlastní systém zajišťování a hodnocení kvality,“ dodala ministryně Valachová.

Zároveň připomněla, že se podařilo narovnání rozpočtu vysokých škol a zastavit jeho reálný pokles, dochází také ke zvýšení výdajů na výzkum, vývoj a inovace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…