Mises (Svobodní): Pojďme zcela legalizovat a dekriminalizovat konopí

19.11.2018 21:10

Pirátští poslanci v těchto dnech předkládají návrh na změnu zákona o návykových látkách za podpory několika desítek poslanců z jiných stran. Cílem novely je uzákonit pěstování konopí v malém množství pro vlastní potřebu.

Mises (Svobodní): Pojďme zcela legalizovat a dekriminalizovat konopí
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Přestože se jedná o krok správným směrem a obecně podporuji všechny pokusy o zvýšení míry svobody, mám z tohoto návrhu rozporuplné pocity. Pokusil jsem se dříve vyjádřit skrze formulář, jenž se nacházel na webu Pirátů regulacekonopi.cz, kde je k dispozici i kompletní návrh novely zákona včetně důvodové zprávy.

Novela navrhuje zavést pro konopí novou kategorii návykových látek a ustanovit regulaci pro jeho pěstování, zpracování a přechovávání. Nově by bylo zcela legální pěstovat nanejvýše 5 rostlin konopí a přechovávat nanejvýše 1250 g sušiny či produktů s obsahem nejvýše 250 g THC v obydlí, případně mimo obydlí 30 g sušiny s obsahem nanejvýše 6 g THC. Zároveň by bylo možné bezúplatně předat jiné fyzické osobě těchto 30 g sušiny či produkty vyrobené z tohoto množství konopí. Všechny ostatní případy budou nadále postihovány drakonickými tresty.

Znamená to tedy, že logikou tohoto návrhu je pěstování 5 rostlin pro vlastní potřebu naprosto v pořádku, avšak 6 rostlin už může být postihováno jako trestný čin s odnětím svobody až na šest měsíců. Stačí, aby se nějaká ze zasazených rostlin vysemenila, vedle ní začala růst další a pěstitel má zaděláno na problém. Rovněž je toto množství značně omezující pro venkovní pěstitele, kteří přes léto nechají vyrůst jednu sadbu, kterou po zbytek roku spotřebovávají.

Obdobně stačí u sebe mimo obydlí mít 31 g konopné sušiny, to může vést až ke stíhání za přechovávání omamné látky s nejvyšší sazbou odnětí svobody na jeden rok. Přestože mi zákonodárce chce dovolit vypěstovat více než kilogram sušiny, dle jeho názoru nemám mít možnost legálně přepravovat více než 30 g najednou. Absurdní představa.

A nejhorší zločin — prodávat konopí ve velkém bez povolení — může v tom nejhorším případě přivodit odnětí svobody na 18 let, o pokutách v řádu desítek milionů korun nemluvě. Předkladatelé zákona zřejmě nechtějí dopustit, aby se z marihuany stala „komerce“ a vznikl tak legální trh s touto látkou. Každý zájemce se bude muset stát zahradníkem a všechno si vypěstovat sám, nebo požádat někoho blízkého, ale ten po něm v žádném případě nesmí požadovat žádné protiplnění. Piráti a kapitalismus jaksi nejdou dohromady.

Kromě toho se návrh na změnu zákona nesnaží bránit opakování situace z roku 2013, kdy se policie rozhodla pro exemplární zátah na desítky growshopů. Nemáme tak právní jistotu, že by nemohlo dojít k další likvidaci podnikání prodejců zahradnických potřeb.

Tudíž i nadále nebude na konopí pohlíženo jako na bylinu, ale jako na nebezpečnou omamnou látku, kterou je nutné regulovat a jakékoliv odchýlení od této regulace přísně trestat.

Přitom dle Svobodných člověk do značné míry odpovídá za své zdraví a v dospělosti by měl mít právo bez postihu užívat návykové a psychotropní látky. S touto myšlenkou zcela souhlasím, a proto budu prosazovat úplnou legalizaci a dekriminalizaci konopí. Nejen pro vlastní potřebu, menší než malé množství a bezúplatné předání, ale i pro ostatní případy. Jedině tak se budu cítit opravdu svobodný.

Pavel Mises,
člen Republikového výboru Svobodných a zastupitel městské části Brno-střed

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…