Mračková Vildumetzová (ANO): Pan ministr vnitra by měl konečně říct, jak je to s platy doopravdy

11.10.2022 22:39

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 11. října 2022 k platům policistů a hasičů

Mračková Vildumetzová (ANO): Pan ministr vnitra by měl konečně říct, jak je to s platy doopravdy
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane ministře,

já bych si dovolila navrhnout zařadit na bod (program) jednání této schůze bod s názvem Platy policistů a hasičů. Dnes už tady od mých kolegů, kteří se především věnovali a navrhovali bod, který se dotýká nelegální migrace, tak tady hodně již zaznívalo. Zaznívalo tady, že tedy došlo ke znovuzavedení kontrol na česko-slovenské hranici, kde na této hranici jsou právě policisté, jsou celníci a teď, když tedy došlo k tomu prodloužení, tak nově i vojáci.

Moje výzva v rámci pana ministra vnitra je z důvodu, že včera nebo v těchto dnech vyšel článek, kdy tři sta policistů chce doplatit peníze, jde o stovky milionů korun a jde především o to, co tady neustále zdůrazňujeme, že nejenom že ty přesčasové hodiny a to, co ti policisté dělají nad rámec, tak s největší pravděpodobností nedostanou zaplacené, ale především to, že neustále opakujeme, že je hezké, že jste se s odbory dohodli, že od 1. září se navýší policistům a hasičům, kteří jsou v civilu, tak se jim navýší o 10 %.

Ale jak zní od policistů a hasičů, kteří jsou v civilu, tak ty prostředky se k tomu nedostaly. To znamená, že jde to z kapitoly platy, jde to z kapitoly odměňování, takže prakticky my jsme řekli, navýšíme vám o 10 %, ale vemte si to z té kapitoly, kterou máte schválenou na letošní rok. A to jsem tedy přesvědčena o tom, že to je velmi neférové vůči těmto skupinám.

Je jasné, že na začátku, když došlo k znovuzavedení těch kontrol, tak na těch hranicích bylo 570 policistů, teď, když došlo k tomu prodloužení a povedlo se tedy na vládě schválit, že tam budou i vojáci, tak už ten počet se snížil na 310 policistů. No, proč tomu asi tak je? Samozřejmě je velmi dobře, že budou pomáhat i vojáci, ale je jasné, že jestli na hranicích pomáhá - a ta služba je tam 24hodinová - 570 policistů, tak ti policisté pak někde musí chybět. No a kde chybí? Chybí v těch městech, obcích a v těch regionech.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Pan Zbyněk Stanjura, pan ministr financí, nám tady několikrát říkal, že k některým sněmovním tiskům nepředkládáme pozměňovací návrhy. My jako hnutí ANO jsme předložili mnoho pozměňovacích návrhů, které se dotýkají změny návrhu rozpočtu na rok 2022. Jeden z těchto pozměňovacích návrhů se právě dotýká policistů a hasičů, aby dostali zaplacené ty přesčasy, aby měli ty stabilizační příspěvky, aby dostali popřípadě ty odměny. A velmi mě tedy překvapilo, že rozpočtový výbor, který již se těmito pozměňovacími návrhy zabýval, tak ani jeden tento pozměňovací návrh nepodpořil.

Zároveň minulý týden byl bezpečnostní výbor. Bezpečnostní výbor vyzval pana ministra vnitra - vůbec nechápu, jak ministr vnitra nebojuje za své policisty a za své hasiče - aby došlo k tomu, aby ty finanční prostředky dostali. Velmi mě tedy překvapilo, že i někteří koaliční poslanci v bezpečnostním výboru - a je to dobře - hlasovali pro to, aby pan ministr vnitra požadoval, aby právě v kapitole Ministerstva vnitra policisté a hasiči tyto finanční prostředky dostali.

Musím říct, že nikdo se v tom nevyzná, protože my neustále dostáváme informaci, jak je všechno skvělé, jak je všechno zalité sluncem, jak finanční prostředky jsou, a pak tu zpětnou vazbu, kterou dostáváme... Takže nejdříve se řekne, že se tedy policistům nebudou odebírat stabilizační příspěvky, a pak najednou vyjde článek v médiích, že 90 procentům policistů se stabilizační příspěvky vezmou. To, že dochází k tomu, že neustále se nám snižují počty policistů, je způsobené právě těmito kroky, které se činí. A zaznělo to tady a zaznívá to neustále, že v této době a v této době obzvlášť je bezpečnost jedna z nejdůležitějších oblastí, do které by tato vláda finanční prostředky měla dát. Takže já si myslím, že pan ministr vnitra by měl konečně říct, jak je to doopravdy, protože pořád říká, že všichni všechno mají, a pak vyjde samozřejmě článek, jak mnoho policistů je nespokojeno, a chce stovky milionů korun. A pokud říká, že na odměny policistů půjde nebo na ty přesčasové hodiny sto milionů korun, tak já předpokládám, že všichni - a ministr vnitra by to měl vědět teda dvojnásob, že pokud mám teda ve stavu 40 tisíc policistů zhruba, kteří jsou v uniformě, 10 tisíc policistů civilistů, plus mám cca 10 tisíc hasičů, kteří jsou taky v uniformě, a tisíc v civilu, no tak každý normální člověk si toto číslo vezme, vydělí si to tou částkou a vyjde mu částka zhruba 2,5 tisíce korun. A tato částka nemůže přece nikdy uhradit přesčasy policistů a hasičů, kteří nejenom teď pomáhají v rámci znovuzavedení kontrol na česko-slovenské hranici, ale pomáhali v době covidu, pomáhali v Hřensku a při dalších událostech, které samozřejmě je nutné z hlediska bezpečnosti země a ochrany obyvatelstva řešit.

A určitě to tady otevíral dneska můj kolega Jiří Mašek a jsem přesvědčena o tom, že tak, jak tady dneska i vystoupil pan ministr vnitra Vít Rakušan, který hovoří o tom, že nelegální migrace se začala řešit - začala se podle mého názoru řešit pozdě, mělo to být daleko dříve, a především teď mám obavu z jedné věci, a to je, že my jsme teď tedy využili to, co můžeme v rámci legislativy, a to je, že to znovuzavedení kontrol tedy bude po dobu třiceti dnů, teď se prodloužilo o těch dvacet, to znamená třicet dní, to je do nějakého toho 26. října, nevím, jestli říkám přesně to datum. Ale jde především o to, že pak můžeme bez notifikace využít pouze už jenom třicet dní. A já jsem přesvědčená o tom, že česká vláda o tu notifikaci měla už dávno požádat, protože jestliže to neudělala a bude na tu notifikaci čekat, tak mi, prosím, všichni řekněte, co se tedy bude dít 26. listopadu. Od 26. listopadu, pokud nebude ta notifikace v rámci EU, znovuzavedení kontrol skončí a nejsem vůbec přesvědčena o tom, jakým způsobem to pak tedy bude pan ministr vnitra řešit. Na to nám ještě neodpověděl. Jediné, na co nám odpověděl, že nám řekl, že o tu notifikaci ještě nebylo požádáno. Takže bezpečnostní výbor ho k tomu bezprostředně vyzval, ať to učiní v co nejkratším termínu, ale tak, jak jsem měla možnost dnes tady pana ministra vnitra bedlivě poslouchat, tak o tom, že by se o tu notifikaci požádalo, do současné chvíle dnes vůbec nemluvil a tu informaci nám nesdělil.

Děkuju vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…