Munzar (ODS): Přeji si, aby co nejvíce lidí mohlo bydlet ve vlastním

22.11.2023 16:21 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zvýšení poplatků za předčasné splacení hypotéky

Munzar (ODS): Přeji si, aby co nejvíce lidí mohlo bydlet ve vlastním
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Proto jsem v minulosti úspěšně prosazoval například zrušení daně z nabytí nemovitosti a zachování možnosti odpočítat úroky z hypoték z daní, což chtěla zrušit tehdejší ministryně Schillerová. Kolem hypoték a jejich předčasnému splacení v době fixace se strhla velká veřejná diskuse.

Sněmovna schválila moje dva pozměňovací návrhy oproti původnímu návrhu. První návrh prošel všemi hlasy a druhý získal 16 hlasů z opozice.

  • Poplatek za předčasné splacení se bude vztahovat pouze na nové smlouvy či nové fixace. Tedy nikoliv na ty, kteří si letos a minulý rok v době nejvyšších úrokových sazeb hypotéku zafixovali.
  • Poplatek 0,25 % za každý rok do konce fixace, maximálně však 1% oproti původně navrženým 2 %. Tedy například 2 roky před ukončením fixace to bude 0,5%.

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15487 lidí

Co vlastně ten poplatek znamená? Se zajištěním peněz na mezibankovním trhu na delší období jsou spojeny náklady, tzv. cena peněz. Diskuse byla o tom, jestli tyto náklady má nést ten, který dostal díky fixaci lepší cenu a má si zároveň nést závazek za tuto fixaci, nebo mají banky náklady rozložit mezi všechny ostatní klienty a tím mít vyšší cenu všech hypoték. Bez nějakého závazku by pak nabídka fixací s lepší cenou by pak ztrácela smysl a ve finále by na to doplatili noví žadatelé o financování vlastního bydlení.

Nově také bude možno splatit hypotéku bez jakéhokoliv poplatku v případě prodeje nemovitosti nebo rozvodu, a nic to nemění na stávající úpravě možnost každý rok při výročí smlouvy čtvrtinu hypotéky taktéž bez poplatku.

Ve veřejných diskusích se objevoval i názor, proč to nenechat na trhu a uvedenou oblast nějak regulovat. Stávající stav, kdy banky neúčtovaly tyto náklady, nebyl výsledkem volného trhu, ale důsledkem nejednoznačného zákona z roku 2016 a jeho přísného výkladu ze strany ČNB.

Jsem přesvědčen, že i díky mým návrhům trhu s hypotékami nastavujeme rozumná a jasná pravidla. Blíže vysvětluji ve videu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…