NERV: V ČR by měla vzniknout Národní kosmická agentura

21.03.2011 18:49

Zástupci Národní ekonomické rady vlády (NERV) dnes prezentovali výsledky analýzy v oblasti technologické připravenosti.

NERV: V ČR by měla vzniknout Národní kosmická agentura

Česká republika by se podle doporučení ekonomů měla zaměřit na kosmický výzkum, bio a nanotechnologie nebo na digitalizaci dokumentů ve veřejné správě.
 
„Světovým trendem je v současnosti zesílená orientace ekonomik na služby, a to zejména na služby s vysokou přidanou hodnotou. Ovšem v ČR převážnou část produkce i exportu ČR stále tvoří průmyslové výrobky, stroje a zařízení. Orientace na služby a jejich export je ve srovnání s vyspělými zeměmi malá," popisuje spolupracovník NERV a garant zprávy NERV v oblasti technologické konkurenceschopnosti Jiří Voříšek.
 
NERV například doporučuje vládě zřízení Národní kosmické agentury. Ta by se měla stát ve výzkumu a aplikacích kosmických technologií partnerem obdobných světových institucí jako je NASA, JAXA nebo CNES. „Hlavními přínosy vycházející z kosmických technologií jsou návratnost investic, rozvoj malého a středního podnikání, nové pracovní příležitosti, image českého průmyslu a vědy nebo zahraniční investice a společné projekty," vypočítává přínosy Jiří Voříšek.
 
Dalším problémem je podle závěrů NERV nedostatek odborníků pro vývoj a aplikace technologií, protože řadu těchto odborníků nedokáže ČR udržet. Stejně tak ve srovnání se světem je ČR pozadu co se týče digitální gramotnosti. Zatímco v Norsku s výpočetní technikou dokáže pracovat 90 % obyvatel, v tuzemsku je to pouhých 60 %. Problémem je také nedostatečná digitalizace dokumentů ve veřejné správě.
 
„Státní správa by měla více zautomatizovat předávání dat, například občané a firmy by měli předávat veřejné správě informace pouze jednou a státní správa by si tyto informace měla vyměňovat," dodal Voříšek s tím, že NERV doporučuje koordinovat investice a projekty informačně komunikačních technologií (ICT) pro celou veřejnou správu. Zabrání se tak duplicitě projektů a nakoupené a vyvinuté aplikace by mohlo používat více státních úředníků najednou. Tím se má výrazně zlevnit provoz těchto technologií a zmenší se zároveň prostor pro korupci. NERV dále navrhuje ukládat veškerý veřejných obsah vzniklý ve veřejné správě do digitálních knihoven a pomocí ICT podpořit sloučení agend daní, sociálního a zdravotního pojištění.
 
Celou kapitolu 6 - Technologická připravenost ze závěrečné zprávy podskupiny NERV pro konkurenceschopnost a podporu podnikání najdete na webu nerv.vlada.cz.
 
V pondělí 28. března proběhne v Hrzánském paláci poslední workshop, na kterém bude za účasti předsedy vlády Petra Nečase představena kompletní strategie konkurenceschopnosti včetně posledních kapitol - podpora podnikání a inovací.

Více:
Kníže radí NATO, jak na to

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Vznikl paskvil, kde hlavní roli hrál pan ministr Vít Rakušan

19:05 Dostálová (ANO): Vznikl paskvil, kde hlavní roli hrál pan ministr Vít Rakušan

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k migračnímu paktu a hrozícímu kolapsu st…