Naiclerová (STAN): Dobrý hospodář rodinné stříbro neprodává. Zachraňme zámek Štiřín

12.06.2023 19:40 | Komentář

Zámek Štiřín je památkově chráněný barokní zámek se 40 ha pozemky a rybníky asi 25 km od Prahy. Od roku 1995 byla zřízena příspěvková organizace, který měla naplno využít jeho potenciál pro pořádání konferenčních, diplomatických, kulturních či například vzdělávacích akcí.

Naiclerová (STAN): Dobrý hospodář rodinné stříbro neprodává. Zachraňme zámek Štiřín
Foto: ANO
Popisek: Hana Naiclerová

Stát do zámku investoval na opravách asi dvě miliardy korun. Ne vždy se na zámku dobře hospodařilo a byl vždy pokušením ze strany právě vládnoucí politické reprezentace. V současnosti máme naprosto špičkově opravený zámek s úžasným asi 20 ha rozhlehlým anglickým parkem, který je přírodně krajinářským prvkem a na němž se studentům ukazuje vývoj takových parků v Evropě. Jde o významné arboretum, roste zde přes 250 druhů stromů i 150 let starých a přes 1300 rododendronů v neuvěřitelných 120 odrůdách, které jinde neuvidíte.

V posledních letech byl zámek otevřen veřejnosti a probíhaly tady různé kulturní akce, ale třeba i dovolené a svatby. Z hospodářské činnosti tak tato organizace vytvářela zisk a platila daně.

Zlom nastal loni koncem roku, kdy Ministerstvo zahraničích věcí, pod které Zámek Štiřín spadal, náhle zjistilo, že jej nepotřebuje a nechce, a to bez jakýchkoliv ekonomických analýz či jiných podkladů.  V podstatě v době, kdy se na Zámku dokončily poslední opravy a zařídila nová kuchyně pro gastroprovoz a byla ještě „v mašličkách“. Jako blesk z čistého nebe dostali zaměstnanci vyhazov, zamluvené vánoční a silvestrovské pobyty se rušily. Od začátku letošního roku je Zámek prázdný a 2. 6. 2023 byl převeden na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových pro jeho nepotřebnost a pro nabídku jiným státním organizacím, či následný prodej soukromému subjektu.

Na tuhle nabídku státním organizacím je však šibeniční termín 3 týdny a lhůta začíná běžet 12. 6. 2023. Je čas dovolených, neumím si představit, že by v tak krátké době byla nějaká šance udělat takové závažné rozhodnutí. Asi si všichni umíme představit, že provoz takového zámku něco stojí a v době napnutých rozpočtů všech kapitol našeho státního rozpočtu o něj rvačka nebude. Jsem však přesvědčena, že zámek si na sebe umí vydělat.

Vždyť stát a celá široká řada jeho složek konferenční, diplomatické, kulturní či vzdělávací prostory neustále potřebuje a platí za to tržní nájemné vybraným obchodním společnostem. Také to samozřejmě vytváří prostor pro korupci a klientelismu při výběru komerčních prostor.

Z veřejných zdrojů je dostupná informace, že například za třídenní mezinárodní reprezentační akci na Hluboké vydal stát v minulosti 60 mil Kč, zatímco by akce ve srovnatelné kvalitě, dle prohlášení ředitele Zámku, zde stála pouze 2,5 mil Kč. Tento rozdíl určitě není zanedbatelný.

Na kontrolním výboru sněmovny jsme na můj návrh přijali jednomyslné usnesení napříč politickým spektrem, aby vláda ponechala Zámek Štiřín ve vlastnictví státu a našla pro něj využití a teď jsme v tomto duchu navrhli a schválili usnesení i na rozpočtovém výboru, kde jsem téma také otevřela. Myslím, že tyto dvě odborné autority sněmovny jsou dostatečnou zárukou, že stát bude postupovat s péčí řádného hospodáře a rodinné stříbro se neprodá.

Stát prostě může ušetřit, otevřít tuto historickou památku opět veřejnosti, využít prostory pro své potřeby za režijní ceny a hlavně… zachovat tento klenot příštím generacím, aby i ten nádherný park, mohly obdivovat i ony.

Hana Naiclerová, poslankyně

Zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…