Nantl (ODS): Kraj nově podpoří studium ošetřovatelství zavedením stipendií

10.02.2023 22:13

Rada Jihomoravského kraje na svém jednání dne 8. února 2023 schválila změny stipendijního řádu, spočívající v navýšení prospěchových stipendií a úpravě seznamu vybraných oborů vzdělání, ve kterých mohou být žákům středních škol tato prospěchová stipendia poskytována.

Nantl (ODS): Kraj nově podpoří studium ošetřovatelství zavedením stipendií
Foto: Archiv JN
Popisek: Mgr. Jiří Nantl, lídr ODS do voleb zastupitelstva Jihomoravského kraje

Stipendia byla doposud vždy poskytována za pololetí, a to ve výši 1 500 korun v prvním ročníku vzdělávání, 2 000 ve druhém ročníku a 2 500 ve třetím ročníku. Žáci měli současně možnost toto stipendium ještě navýšit, a to o částku 3 000 korun, bez ohledu na ročník, pokud získali celkové hodnocení na vysvědčení – prospěl s vyznamenáním. 

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21911 lidí

Nově budou mít možnost získat prospěchové stipendium i žáci oboru ošetřovatel, podkovář a zemědělský kovář a výše stipendia se pro všechna pololetí i studenty všech ročníků sjednotila na 3000 korun. Ve schváleném rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2023 již byla vyčleněna částka 6 milionů korun (částka je oproti předchozímu rozpočtu zvýšena o 50 %).

"Zdvojnásobili jsme částku vyčleněnou na tato stipendia. Počítáme v rozpočtu s výdaji ve výši 6 milionů korun. Věříme, že tímto motivujeme část studentů více se soustředit na vzdělání. Jedná se ale pouze o doplnění celé série aktivit, které realizujeme pro zatraktivnění učebních oborů. Jsem také rád, že nově podporují stipendia nejen technicky orientovaná řemesla, ale i společensky velmi potřebný obor ošetřovatelství," vysvětluje Jiří Nantl, náměstek hejtmana JMK pro oblast vzdělávání, zdravotnictví a strategii chytrého regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

22:01 Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionů korun na fungování s…