Navrátil (KDU-ČSL): Kraj chce poděkovat výjimečným pěstounům, sbírá nominace

27.06.2019 22:41

V Moravskoslezském kraji vyrůstá v dětských domovech téměř 600 dětí. Většina z nich by mohla žít v domácím prostředí, kraj proto podporuje pěstounskou péči.

Navrátil (KDU-ČSL): Kraj chce poděkovat výjimečným pěstounům, sbírá nominace
Foto: kdu.cz
Popisek: Jiří Navrátil (KDU-ČSL)

 V rámci kampaně Dejme dětem rodinu budou i letos oceněni výjimeční lidé, kteří se rozhodli nabídnout zázemí dětem, které by jinak musely být v ústavu. Krajský úřad přijímá nominace do 17. července.

„Ve srovnání s ostatními je Moravskoslezský kraj na absolutní špici, máme nejvíce dětí v pěstounské péči. Daří se nám hledat obětavé lidi, kteří nabídnou zázemí a lásku dětem, které by jinak musely vyrůstat v dětském domově. Aktuálně evidujeme skoro tři a půl tisíce dětí, které žijí u pěstounů, a já věřím, že se nám podaří najít rodinu i dalším,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil.

V Moravskoslezském kraji je v náhradní rodině přes 3 300 dětí, druhé největší množství je ve Středočeském kraji, kde u pěstounů žije něco málo přes 2 tisíce dětí. „Ten rozdíl je velmi znatelný. Jsou zcestné spekulace, že důvodem takového výrazného rozdílu je vyšší nezaměstnanost v našem kraji a honba za příspěvky na péči.  Náš region je v přístupu k dětem, které nemohou žít se svými rodiči, výjimečný dlouhodobě. Už v 70. letech minulého století, kdy byla prakticky nulová nezaměstnanost, a kdy se příspěvky pohybovaly v řádech jen několika málo stovek korun, byl na severní Moravě zájem o pěstounství nadstandartní. Mohlo to být tím, že hlavně v našem kraji si odborníci v čele s profesorem Matějčkem ověřovali potřeby rodinného zázemí a právě u nás probíhalo velké množství pilotních projektů náhradní rodinné péče,“ vysvětlil náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil s tím, že oceňování pěstounů má být poděkováním za obětavost, ale také motivací pro další lidi, aby pomoc dítěti bez rodinného zázemí zvážili.

Jiří Navrátil

  • KDU-ČSL
  • Politika už musí být konečně službou lidem.
  • poslanec

Ocenění budou pěstounům předána v polovině října na akci Den pěstounství, která se v rámci kampaně Dejme dětem rodinu uskuteční v Ostravě už potřetí. Nominace se mohou posílat nejpozději do 17. července 2019 na emailovou adresu  andrea.praskova@msk.cz. Je také třeba uvést konkrétní důvody, proč by nominované pečující osoby měly být oceněné. 

 „Doufám, že nám budou lidé posílat tipy na pěstouny, které bychom v říjnu mohli ocenit. Samozřejmě máme seznamy lidí, kteří se o nějaké dítě z domova starají. Oceňovat ale chceme hlavně podle postřehů těch, kteří se s pěstouny setkávají v běžném životě. Ať už jsou to známí, učitelé nebo třeba sousedi. Hledáme výjimečné osobnosti, které svým přístupem a osobním nastavením přispívají k rozvoji náhradní rodinné péče. Bývají to velmi silné příběhy lidí, kteří jsou ochotni více dávat než dostávat,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil.

Oceňování bude součástí celodenní akce Den pěstounství. Uskuteční se 12. října 2019 v Dolních Vítkovicích v Ostravě. Tato akce bude nejen pro náhradní rodiče, ale také pro veřejnost. Návštěvníky čeká bohatý doprovodný program, také se budou moci na stánku Moravskoslezského kraje o náhradní rodinné péči více dozvědět. 

Stejně jako v minulém roce dostanou pěstouni zdarma rodinnou vstupenku do Světa techniky, letos je pro ně připravena novinka, vyjížďky na věž Bolt Tower. S ohledem na kapacitu bude pro pěstouny vyhrazeno 100 těchto vstupů.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu