Necid (ODS): Velké Meziříčí je transparentním zadavatelem

29.12.2014 19:55

Město Velké Meziříčí je z hlediska transparentnosti a otevřenosti výběrových řízení nadprůměrným zadavatelem veřejných zakázek. V kategorii měst do 20 tisíc obyvatel se umístilo na prvním místě v hodnocení takzvaného zIndexu, které provádí Centrum aplikované ekonomie a Institut ekonomických studií FSV UK. Podle starosty městu už chybí jen takzvaný klikací rozpočet.

Necid (ODS): Velké Meziříčí je transparentním zadavatelem
Foto: red
Popisek: ODS, ilustrační foto

Hodnocení zIndexu zkoumá, zda konkrétní zadavatel postupoval transparentně, hospodárně a zda mu nevznikala korupční rizika. Ve zkratce lze říci, že zIndex měří soulad s dobrou praxí, tak jak je popsána v doporučeních mezinárodních organizací, Ministerstva pro místní rozvoj a neziskových organizací.

Velké Meziříčí je v porovnání se srovnatelnými městy našeho regionu výrazným premiantem. "O tom, že takové hodnocení probíhá, jsem neměl ani tušení. Naše zakázky vypisujeme tak, jak se má. Jsem opravdu spokojený s tím, že je takto kladně hodnocena odborníky," řekl starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid. 

Hodnotitelé se ve Velkém Meziříčí zaměřili na období let 2011-2013 a zkontrolovali zakázky za bezmála 153 milionů korun. Zaměřili se nejen na to, kolik radnice oslovuje dodavatelů a zda to nejsou pořád stejné firmy, ale také na dostupné a včas podávané informace o zakázce, využívání elektronických aukcí, počty nabídek a další kritéria, která umožňují přístup radnice k veřejným zakázkám hodnotit. 

"Otevřená radnice, tedy soubor opatření, které mají co nejvíce informací zpřístupnit lidem, je můj osobní závazek a cíl, na kterém pracuji už několik let. Začal jsem s tím ihned poté, co jsem se starostou v minulém volebním období stal, a zdá se, že tato práce se začíná úročit," zhodnotil úspěch starosta Necid s tím, že v další fází proběhnou některé úpravy webu, na které město získalo evropské peníze.

"Jedna z nejdůležitější a nejviditelnější úprav bude zavedení takzvaného klikacího rozpočtu. Tedy aplikaci, která umožní návštěvníkovi webu dohledat nejen výdaje města až k fakturám, které je možno zveřejnit, ale také aktuální stav městské kasy a podobně. Plánujeme aplikaci, která bude propojená přímo s účetnictvím města a nebude vyžadovat další náklady na obsluhu. Z hlediska transparentnosti jde o dobrý nástroj nejen pro obyvatele města, ale i pro samotné zastupitele a radní," uzavřel Necid.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…