Nejdl (Soukromníci): Lživá politika Agrární komory pokračuje

27.04.2022 7:33 | Tisková zpráva

Válka na Ukrajině, zdražování energií a nedostupnost některého zboží, to jsou hlavní témata zpráv posledních dnů. Do popředí událostí se rovněž dostává strategie dostupnosti a nezávadnosti potravin. Toto téma, jak z logiky věci vyplývá, je úzce spjato se zemědělstvím obecně.

Nejdl (Soukromníci): Lživá politika Agrární komory pokračuje
Foto: Soukromníci
Popisek: STRANA SOUKROMNÍKŮ ČESKÉ REPUBLIKY

Mezi běžnými spotřebiteli kolují děsivé zprávy o zdražování potravin v některých případech čtyř až šestinásobně. Dokonce někteří „odborníci“ navrhují zakázat vývoz obilovin úplně, aby se tak předešlo hypotetickému nedostatku. Opak je ale v daném případě pravdou. Agrární komora v zastoupení ing. Janem Doležalem dlouhodobě klame veřejnost na téma potravinové soběstačnosti. Neustále opakuje svoji pohádku o krásných velkých JZD, která se jako jediná starají o blahobyt naší země a krmí český národ.

Situace ovšem není tak složitá, aby ji nepochopil úplný laik. Když se vrátím do podzimu loňského roku, tak cena zemědělských průmyslových hnojiv a postřiků v některých případech stoupla o 100 a v některých případech o 200 %. Cena se zastavuje dnes, a to v některých případech s 300% nárůstem oproti loňsku. Co se týče osevních postupů, velká část ozimých plodin byla zaseta na podzim a naši zemědělci do úrody 2022 již své peníze nainvestovali.

Nyní se cena pšenice pohybuje kolem 10 000 Kč za 1 t a naše soběstačnost v produkci pšenice je 180 %. Když vezmu v potaz všechny zemědělské vstupy, které spoluutváří výstupní cenu, přijde mi skutečně trestuhodné někomu zakazovat nebo omezovat prodej nebo chcete-li vývoz.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Ze slov některých soudruhů jsem pochopil, že společný evropský trh, ve kterém se nacházíme, řadě z nich neříká nic. Máme zde volný pohyb osob a také volný pohyb zboží! Evropská unie již řadu let vyplácí České republice dotace pro zemědělské podniky. Za poslední roky pod taktovkou ministra Tomana načerpaly velké zemědělské a potravinářské firmy z evropských fondů doslova miliardy.

Jsme součástí jednoho společného evropského trhu a cenu zemědělských komodit ovlivňuje řada faktorů. Nyní záleží opravdu jen na nás, jestli budeme donekonečna opakovat mantru o potravinové soběstačnosti, která je v některých odvětvích nedosažitelná. Anebo jestli budeme budovat vztahy s našimi evropskými partnery, od kterých chceme potraviny nakupovat, ale zároveň naši nadprodukci dobře prodat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…