Němcová (ODS): Policejní orgán umožnil členům výboru nahlédnouti do trestního spisu

06.09.2017 10:16

Projev na 60. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 9. 2017 k žádosti o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání poslance Andreje Babiše a poslance Jaroslava Faltýnka

Němcová (ODS): Policejní orgán umožnil členům výboru nahlédnouti do trestního spisu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Děkuji za slovo, vážený pane předsedo. Vážení členové vlády, vážení poslanci, vážené paní poslankyně,

dne 10. srpna tohoto roku byla předsedovi Poslanecké sněmovny doručena žádost Krajského ředitelství Policie hlavního města Prahy, Služba kriminální policie a vyšetřování, odbor hospodářské kriminality, třetího oddělení o souhlas Poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání poslance Andreje Babiše a poslance Jaroslava Faltýnka. Téhož dne byla žádost policejního orgánu předána mandátovému a imunitnímu výboru k projednání a podání zprávy s návrhem Poslanecké sněmovně.

Vedle členů mandátového a imunitního výboru po vyjádření dozorujícího Státního zastupitelství se s žádostí seznámili také oba poslanci, tedy pan poslanec Andrej Babiš a pan poslanec Jaroslav Faltýnek, a to v přítomnosti svých právních zástupců. Žádost policejního orgánu o souhlas Poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání obou poslanců obsahuje v souladu s příslušným ustanovením jednacího řádu Poslanecké sněmovny vymezení skutků, o které jde, a jejich předpokládanou právní kvalifikaci. Trestní spis vedený ve věci obou poslanců nebyl mandátovému a imunitnímu výboru poskytnut. Policejní orgán však umožnil členům výboru, aby mohli do trestního spisu v omezeném rozsahu nahlédnout, a to v prostorách Krajského ředitelství Policie hlavního města Prahy.

Mandátový a imunitní výbor projednávání žádosti policejního orgánu zahájil na své 53. schůzi, která se konala dne 18. srpna tohoto roku. Za zpravodaje určil pana poslance Jiřího Dolejše a pana poslance Stanislava Humla. Své jednání výbor přerušil, a to za účelem vyžádání podkladů potřebných pro posouzení věci. K osobní účasti na dalším jednání výboru byli pozváni oba páni poslanci a jejich právní zástupci, rovněž tak zástupce policie a dozorující státní zástupce. K jejich účasti, tedy k účasti zástupců policie a dozorujícího státního zástupce byl vyžádán souhlas jejich nadřízených.

Na 54. schůzi mandátového a imunitního výboru, která se uskutečnila minulý týden dne 30. srpna, se pan poslanec Andrej Babiš a pan poslanec Jaroslav Faltýnek k věci osobně vyjádřili. Slovo bylo uděleno i oběma jejich právním zástupcům. Vrchní komisař Krajského ředitelství Policie hlavního města Prahy a dozorující státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze se také vyjádřili k důvodnosti podání žádosti policejního orgánu o souhlas Poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání obou poslanců a v druhé části našeho jednání zodpověděli otázky, které na ně směřovali členové výboru.

Jako podklad pro jednání výboru byl od vrchní státní zástupkyně v Praze vyžádán výstup z dohledové prověrky provedené ve věci na základě vnějšího podnětu.

Mandátový a imunitní výbor po posouzení podaných informací hlasoval odděleně o každém z obou pánů poslanců. Usnesení mandátového a imunitního výboru číslo 214 a 215, tedy tato dvě usnesení ze dne 30. srpna tohoto roku byla jednomyslně přijata všemi čtrnácti přítomnými členy výboru. Jenom pro vaši informaci dodám, že mandátový a imunitní výbor má patnáct členů, přítomno jich bylo čtrnáct. Tato usnesení, o nichž mluvím, vám byla včera rozdána na lavice.

Se stanoviskem mandátového a imunitního výboru k žádosti policejního orgánu o souhlas Poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání obou poslanců vás seznámí zpravodajové výboru pan poslanec Jiří Dolejš a pan poslanec Stanislav Huml. Tolik z mé strany na úvod.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…