Němcová (ODS): Výbuch atomovky

08.11.2020 7:37

Komentář na facebookovém profilu k situaci ve školách v souvislosti s vládními opatřeními.

Němcová (ODS): Výbuch atomovky
Foto: Repro YouTube
Popisek: Miroslava Němcová na 29. kongresu ODS (18.1.2020)

1) Žáci a studenti měli být již týden ve školách. Jediné, co tomu mohlo zabránit, měl být výbuch atomové bomby. Tak pravil tehdejší ministr zdravotnictví R. Prymula a současný ministr školství R. Plaga.

2) Naše školy jsou však prázdné. Ani přibližně nevíme, podle jakých kritérií se otevřou. Distanční výuka nemůže nahradit prezenční. Nemá smysl opakovat problémy prvňáčků, deváťáků, maturantů, všech ostatních ročníků, pedagogů, rodičů.

3) Optimisté doufají, že se k jakž takž normálnímu vyučování vrátíme v prosinci, mnozí opatrně zmiňují leden, řada expertů odkazuje na jaro. Budu-li se držet průměru v odhadech, znamená to, že žáci a studenti budou doma téměř půl školního roku. To se na jejich znalostech nutně a negativně a natrvalo projeví. Pokud se nic nestane, bude se o nich jednou mluvit jako o odepsané generaci.

4) Proto se už musíme ptát jinak: jaké systémové řešení má v hlavě nebo v šuplíku ministr školství? Žádné dobré již neexistuje. Chybí odvaha říci to naplno, ale rýsují se pouze vysoce nepopulární možnosti:
- opakování ročníku pro základní a střední školy
- zavedení vyučování i v sobotu až bude prezenční výuka obnovena
- zrušení nebo zkrácení všech prázdnin
- omezení rozsahu učiva
- nějaká kombinace uvedených možností

Uvažuje o nich vláda? Jak je má rozpracované? Co a kdy rozhodne o jejich spuštění? Nebo promýšlí jiný plán? Jaký?

5) Je možné nedělat nic a připsat oblast školství na seznam těch, které vláda poškodila jako výbuch atomové bomby: mám na mysli například katastrofální situaci v zařízeních pro seniory, rozvrácené veřejné finance, mizernou pomoc kultuře, zánik tisíců drobných živnostníků. Ani zdaleka to není úplný výčet.

6) Vedle poškozených jsou ti, kteří profitují. Vláda ukázala své priority: miliardové dotace do premiérova byznysu, zastírací manévry kolem otrávené Bečvy, nesmyslné miliardy na výstavbu prezidentova vodního kanálu. Ani zdaleka to není úplný výčet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…