Němeček: ČSSD vyzývá vládu, aby zabránila finanční katastrofě českého zdravotnictví

07.09.2013 22:25

Na svém středečním jednání vláda nerozhodla o navýšení plateb státu za tzv. státní pojištěnce, kterými jsou děti, důchodci a nezaměstnaní. To není dobrá zpráva, protože situaci ve zdravotnictví je nutné neprodleně řešit.

Němeček: ČSSD vyzývá vládu, aby zabránila finanční katastrofě českého zdravotnictví
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

ČSSD plně podporuje návrh ministra zdravotnictví Martina Holcáta, aby došlo k navýšení této platby o 98 Kč měsíčně – na 821 Kč. Systém veřejného zdravotnictví by tak byl posílen o zhruba 7,2 miliardy Kč ročně a z větší části stabilizován. ČSSD oceňuje postoj ministra zdravotnictví, který tak dává plně za pravdu našemu stanovisku, že vlivem politiky TOP 09 a pánů Hegra a Kalouska je české zdravotnictví v katastrofální finanční situaci a stojí před reálnou hrozbu zhroucení významné části nemocniční sítě a reálného ohrožení dostupnosti péče pro české pacienty.  České zdravotnictví se potýká s finančním deficitem kolem 10 miliard.  Již čtyři roky  nebyla valorizována platba za státní pojištěnce, kteří přitom představují zhruba 60% plátců  do systému veřejného zdravotního pojištění.

Stát navíc prostřednictvím nárůstu daně z přidané hodnoty vysává finance určené na léčbu nemocných ze systému veřejného zdravotního pojištění ( na konci letošního roku půjde o 6,6 miliard Kč !!). To že je zvláště situace českých nemocnic  opravdu kritická a stále se zhoršuje potvrdili  představitelé všech tří existujících asociací českých nemocnic.

Vyzýváme proto vládu premiéra Rusnoka, aby podpořila návrh ministra zdravotnictví Martina Holcáta a rozhodla o navýšení platby za státní pojištěnce na 821 Kč měsíčně. Jen tak aspoň zčásti napraví katastrofu, kterou ve financování českého zdravotnictví zanechal ministr Heger a jeho TOP 09 a zabrání otevřené finanční krizi českých nemocnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…